30 maart 2012

Sla- erwtenstamppot met zalm


Ingrediënten:
  • 1.5 kg aardappelen, kruimig
  • 1 pak tuinerwten extra fijn (450 g, diepvries)
  • 1 blik wilde roze zalm (418 g)
  • 1 beker crème fraîche light Franse kruiden (205 g)
  • 1 rode ui, zeer fijn gesnipperd
  • 1 zak veldsla (75 g)

Materialen:

  • pureestamper

Bereiden:

1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar. Kook in een bodem water met zout de erwten in 5 min. beetgaar.

2. Verwijder de graten en het vel van de zalm en verdeel de vis in stukken.

3. Giet de aardappelen af, voeg de crème fraîche toe en stamp met de pureestamper tot een smeuïge puree. Schep er de ui, erwten, zalm en tot slot de veldsla door. Voeg peper en zout toe en serveer.

Bron:
AH

 

28 maart 2012

Penne met spinazie

Ingrediënten:
  • 300 g volkoren penne (zak 500 g, biologisch)
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 bakjes cherrytomaten (a 250 g), gehalveerd
  • 1 el suiker
  • 1 zak wilde spinazie (400 g), gewassen
  • 2 zakjes mozzarella (a 125 g), in blokjes

Bereiden:

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

2. Verhit 2 el olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. met 2 tenen knoflook. Schep de tomaten erdoor en bak ze in 10 min. zacht. Schep regelmatig om. Voeg de suiker en peper en zout toe.

3. Verhit 2 el olie in een koekenpan en fruit de rest van de knoflook 1 min. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Roerbak in 4-5 min. beetgaar.

4. Giet de pasta af en schep door de tomatensaus. Voeg de spinazie en mozzarella toe. Verdeel de pasta over 4 borden. Bestrooi met peper en zout.

Tip

Voor een extra pittige smaak kunt u de mozzarella vervangen door blauwaderkaas, zoals Gorgonzola.

Bron:
AH

Een heerlijk gerecht voor een mooie zonnige voorjaarsdag!

Maiskoekjes

 Ingrediënten:
  • 1 ei
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 blik maïskorrels (300 g), uitgelekt
  • 1/2 rode paprika , in blokjes
  • 2 bosuitjes , gesnipperd
  • 75 g feta (kaas), in blokjes
  • versgemalen chilipeper
  • 100 ml olie

Bereiden:

In kom ei loskloppen met 1 tl zout. Bakmeel erdoor mengen, 100 ml water toevoegen en tot glad beslag kloppen. Maïs, paprika, bosui en feta erdoor scheppen. Beslag met chilipeper pittig op smaak brengen. In koekenpan helft van olie verhitten. Met behulp van twee eetlepels van maïsbeslag 8 'bergjes' in pan scheppen en iets gladstrijken. Koekjes in 3-4 min. bruinbakken, halverwege keren. Op keukenpapier laten uitlekken. Pan schoonvegen en in rest van olie zo nog 8 koekjes bakken. Serveren met pikante salsadipsaus.

Tip:

Koekjes eventueel eerder voorbereiden en voor serveren opwarmen in magnetron of oven.

Korianderrijst

Ingrediënten:
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 bakje verse koriander (15 g)
  • 1 bakje platte peterselie (20 g)
  • 4 el olijfolie
  • 300 g basmatirijst
  • 700 ml groentebouillon (van 1 tablet)

Materialen:

  • staafmixer

Bereiden:

Pureer met een staafmixer de gesnipperde sjalotten, de koriander en peterselie met 2 el olijfolie tot een gladde puree. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de puree 5 min. Voeg de basmatirijst en groentebouillon toe. Kook de rijst in 15 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Bron:
AH

22 maart 2012

Mals rundvlees in pittige tomatensaus

Ingrediënten:

  • 500 g biefstuk
  • 2 eetlepels olie
  • 50 g gerookte spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 750 g tomaten (roma), ontveld en in blokjes
  • 2 rode pepers, fijngesneden
  • 2 takjes oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 ml vleesfond (pot)

Bereiden:

Biefstuk in blokjes van 2 cm snijden en op kamertemperatuur laten komen. In koekenpan olie verhitten en spekreepjes uitbakken. Spek uit pan nemen. In spekvet biefstuk op hoog vuur in 3 min. rondom bruin en van binnen rosé bakken. Vlees uit pan nemen en warmhouden.
 
Vuur laag draaien, in bakvet ui 5 min. fruiten. Knoflook laatste minuut toevoegen. Tomaat, peper, blaadjes oregano en laurier toevoegen en nog 5 min. zachtjes bakken. Fond in pan schenken en saus nog 5 min. laten inkoken. Biefstuk en spekreepjes erdoor scheppen en nog 30 sec. meewarmen.
 
Op smaak brengen met zout. Serveren met gepofte aardappels en geroosterde maïskolven.
 
Bron:
AH

Lekker! In plaats van biefstuk hebben we stoofvlees gebruikt.

14 maart 2012

Mexicaanse kabeljauwschotel

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 2 schaaltjes kabeljauwfilet (a 245 g)
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1 pot groenteschotel Mexicaans (620 g)
  • 1 1/2 eetlepel Mexicaanse seasoningsmix (strooibusje a 100 g)
  • 1 zak tortilla chips (150 g)
  • 100 g gemalen belegen kaas (zakje a 150 g)

Materialen:

  • ovenschaal inhoud ca. 2 liter

Bereiden:

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Uien pellen en snipperen. Courgette wassen en in stukjes snijden. Kabeljauw in stukjes snijden. In braadpan boter verhitten. Hierin uien en courgette ca. 2 minuten fruiten. Vis ca. 3 minuten meebakken. Groenteschotel toevoegen en meeverwarmen. Op smaak brengen met seasoning mix. Helft van chips breken. Groentemengsel overdoen in ovenschaal. Bestrooien met gebroken chips. Bestrooien met kaas en onder grill bruin laten worden. Serveren met rest van chips.
 
Bron:
AH

12 maart 2012

Mexicaanse tortillataart

Ingrediënten:
3 eetlepels olie
1 winterwortel, in kleine blokjes
3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
1 grote rode paprika, in kleine blokjes
3 bosuitjes, in ringetjes
2 teentjes knoflook, geperst
150 g maïs (blik)
500 g rundergehakt
1 rijpe banaan, in kleine stukjes
50 g rozijnen
200 ml gezeefde tomaten
1-2 eetlepels Mexicaanse kruiden
4 tortilla's
2 eetlepels koriander, fijngehakt
200 ml crème fraîche
150 g jong belegen kaas, geraspt

Bereiden:
Verhit de olie in een braadpan en fruit de winterwortel, bleekselderij, paprika en bosui in ca. 3 minuten zachtjes beetgaar. Voeg de knoflook toe aan de gefruite groente en schep de maïs erdoor. Schep ze op een bord.

Bak het gehakt in het bakvet rul. Roer de banaan met de rozijnen, gezeefde tomaten en Mexicaanse kruiden door het gehakt en laat de saus ca. 10 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel, om dikker te worden.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een lage taartvorm in en leg een tortilla op de bodem.

Verdeel een derde van het gehakt erover, strijk een volle lepel crème fraîche erover uit en schep hierop een derde van de groente. Strooi er een beetje kaas en koriander over en leg hierop een tweede tortilla. Herhaal dezelfde volgorde nog twee keer. Strijk de rest van de crème fraîche over de bovenste tortilla uit en strooi de rest van de kaas en koriander erover.

Bak de tortillataart in de oven in ca. 20 minuten.

Extra benodigd:
  • Taartvorm
Bron:
Okoko recepten

Heel erg lekker! De banaan geeft een heerlijke zoete smaak aan de saus.Dit recept ga ik zeker vaker maken. De saus wordt op smaak gebracht met mexicaanse kruiden, gebruik hiervoor koriander, komijn (djinten), chilipoeder en zout.

1 maart 2012

Gemengde salade met avocado

Ingrediënten:
  • 1 limoen, geperst
  • 3 el olijfolie
  • 1 el gedroogde oregano
  • mespunt gemalen komijn (djinten)
  • 1 gedroogd chilipepertje, verkruimeld
  • 1 rijpe avocado, in blokjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 blik limabonen met maïs (400 g), uitgelekt
  • 1 little gem (slakropje)
  • 50 g witte kaasblokjes, verkruimeld

Bereiden:

In kom limoensap met olie, oregano en komijn tot dressing kloppen. Op smaak brengen met zout en chilipeper. Avocado, uiringen en limabonen met maïs door dressing scheppen. Little gem blaadjes over platte schaal verdelen en avocadosalade erop scheppen. Bestrooien met de kaas.

Bron:
AH

De dressing hebben we een beetje aangepast, omdat we die niet echt lekker vonden. Daarom hebben we er een paar eetlepels zoete chilisaus toegevoegd (mango-ananas). Toen was het echt een hele lekkere salade!!