31 mei 2012

Penne met bleekselderij-tonijnsaus

Ingrediënten:
  • 150 g penne
  • 1 blik tonijn, moot in water (a 200 g)
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij in boogjes (bewaar het groen)
  • 1 pakje tomatenpassata (gezeegde tomaten)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel sambal
  • peper (versgemalen)
  • zout

Bereiden:

1. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Giet het water uit het blikje tonijn af.

2. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui goudbruin. Voeg de bleekselderij, de pastasaus en de knoflook toe en breng de saus al roerend aan de kook. Stoof de bleekselderij 5 min., schep af en toe om. Schep de tonijn door de saus en warm de saus nog even door.

3. Schep de penne in 2 diepe borden, verdeel de bleekselderij-tonijnsaus erover. Knip het bleekselderijgroen fijn en strooi het over het gerecht.

Bron:
Recept AH aangepast naar eigen smaak

Exotische rijstsalade met fruit en kokos

 Ingrediënten:
  • 200 g witte rijst
  • 2 sinaasappels
  • 2 dikke plakken ananas
  • 1 banaan
  • sap en rasp van een limoen
  • 1 eetl. honing of gembersiroop
  • 1 theel. sambal manis
  • 6 eetl. geraspte kokos
  • handje verse koriander grof gehakt

Bereiden:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat op een wijde schaal afkoelen. Snijd van de sinaasappels de schil inclusief de witte laag rondom af en snijd de parten tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in kleine reepjes. Doe dit ook met de banaan. Vermeng het fruit met het opgevangen sap en limoensap en -rasp, honing en sambal. Rooster de kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Schep de rijst door het fruit en bestrooi met de kokos en de koriander.

Serveersuggestie:
Lekker met geroosterd vlees.

Bron:
Boodschappen

30 mei 2012

Pilav met gehakt, rozijnen en spinazie

Ingrediënten:

  • 500 ml groentebouillon (van tablet)
  • 5 el olijfolie
  • 400 g rundergehakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 el oregano
  • 4 el rozijnen
  • 2 el pijnboompitten (bakje 80 g)
  • 1 pakje meergranenrijst (275 g)
  • 2 zakken spinazie (a 300 g)

Bereiden:

1. Verwarm de bouillon. Verhit 3 el olie in een hapjespan en bak het gehakt met de knoflook en oregano in 3 min. rul. Voeg de rozijnen en pijnboompitten toe en bak 2 min. mee. Voeg de rijst toe en bak 1 min. mee. Schenk de bouillon erbij en kook de rijst op laag vuur met de deksel op de pan in 15 min. gaar.

2. Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Laat uitlekken en schep door de rijst. Breng de pilav op smaak met peper en zout.

Bron:
AH

Asperges met boter, ham en ei

Ingrediënten:
  • witte asperges
  • 4 eieren
  • 100 g boter
  • 200 g achterham gekookte (plakken)
  • 1/2 bakje platte peterselie (a 20 g), gesneden

Materialen:

  • aspergepan of hoge pan

Bereiden:

1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Zet de asperges in de aspergepan en vul deze met zo veel water dat de koppen er nog bovenuit steken. Of kook de asperges in eengewone pan, waar ze liggend in passen. Breng aan de kook en zet het vuur na 5 min. uit. Laat met de deksel op de pan 10-15 min. staan.

2. Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Laat ze schrikken en pel ze.

3. Smelt de boter in een koekenpan en roer met 100 ml kookwater tot een egale saus. Leg de plakken ham er dubbelgevouwen en dakpansgewijs in en laat in 5 min. warm worden op laag vuur.

4. Verdeel de asperges over 4 borden. Leg de ham ernaast en schenk de botersaus erover. Snijd de eieren in parten en leg erbij. Bestrooi met de peterselie. Lekker met gekookte nieuwe aardappelen.

Bron:
AH

29 mei 2012

Aardappel-venkelsalade met eieren en dragonmayonaise

Ingrediënten:
  • 400 g geschilde aardappelen, vastkokend
  • 1 venkelknol
  • 4 eieren, hardgekookt
  • 4 eetl. mayonaise
  • 1 eetl. dragonazijn
  • 1 theel. gedroogde dragon
  • 1/2 bosje bieslook, fijngehakt
  • zout en versgemalen peper

Bereiden:
Snijd de aardappelen in kleine vierkante blokjes en zet ze op met water en zout. Kook ze beetgaar en giet ze af. Laat ze uitgespreid afkoelen op een platte schaal. Snijd ondertussen de venkel in vieren en snijd de stukken in ragfijne reepjes. Snijd de eieren in grove stukken. Roer de mayonaise los met de azijn en dragon. Schep de aardappel, venkel, eieren, mayonaise en bieslook voorzichtig door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Laat de salade afgedekt nog een half uur op smaak komen.

Variatie:
Dragonazijn kan worden vervangen door wittewijnazijn. Ook lekker met een beetje mosterd.

Ook lekker met bleekselderij in combinatie met venkel.

28 mei 2012

Pastasalade met ananas


Ingrediënten:
  • 250 gram farfalle of fusili
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 flesje kerriesaus met ananas
  • 4 lenteuitjes, in dunne ringetjes
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 verse ananas in kleine blokjes
  • 200 gram rauwe ham, in plakjes

Bereiden:

Kook de pasta in 10-12 min beetgaar. Giet pasta af en meng de kerriesaus door de pasta.
Schep ook de lente-uiringen, bleekselderij en ananas erdoor. Breng de salade pittig op smaak met zout en peper. Laat de salade afkoelen

Bak intussen de ham knapperig en lichtbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Verkruimel de ham pas over salade als je deze opdient.

Ideale salade voor een BBQ, picknick of buffet.

26 mei 2012

Tomatensalade

Ingrediënten:

  • 10 trostomaten, in parten
  • 2 rode uien, in ringen
  • 6 el groene olijven
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 bakje basilicum (15 g)
  • 1 pakje witte kaasblokjes (200 g)

Bereiden:

1. Doe de tomaten, de uien en de olijven in een schaal. Voeg de olie toe.

2. Scheur de blaadjes van het basilicum in stukjes. Meng met de tomaten en breng op smaak met peper en zout. Verbrokkel de kaas erover.

Tip:

De salade wordt nog lekkerder als je het 3 uur van tevoren maakt. Bewaar afgedekt op een koele plek, maar buiten de koelkast.
Bron:

25 mei 2012

Komkommersalade met bleekselderij en geitenkaas

Ingrediënten:
  • 1 komkommer
  • 2 stengels bleekselderij
  • 75 gram geitenkaas (b.v. Bettine Blanc 55+ van de versafdeling)
  • witte wijn azijn
  • verse munt
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiden:

Snijd de komkommer in plakjes en vervolgens in vieren. Snijd de stengels bleekselderij in dunne plakjes. Snijd de munt in dunne reepjes. Doe dit alles in een schaal en besprenkel met olijfolie en witte wijn azijn naar smaak. Breng op smaak met peper en zout. Brokkel de geitenkaas over de salade heen.

Een lekkere frisse salade voor een warme dag. Eet smakelijk!

Bananensate voor op de BBQ

Ingrediënten:
  • bananen
  • onbijtspek     

Materialen
  • BBQ
  • sateprikker/tapasprikkers


Bereiden:
Snijd de banaan in gelijke stukken (circa 4)
Rol om elke stukje banaan een plakje ontbijtspek. Steek er een sateprikker door heen.  Op de BBQ roosteren tot het spek lekker knapperig geworden is.

Ontbijtspek zie je vaak in ronde plakjes, maar voor dit recept zijn langwerpige plakken makkelijker. De combinatie van zoet en zout is echt heel erg lekker!

24 mei 2012

Heksenkaas

Ingrediënten:
  • 1 bakje roomkaas met kruiden
  • 1 bakje sellerijsalade
  • 1 teentje knoflook
  • lenteui, prei of bieslook, fijn gesneden
  • platte peterselie
  • versgemalen peper
  • zout





Bereiden:
Meng de sellerijsalade met de roomkaas. Voeg knoflook, bieslook en peterselie naar smaak toe.
Breng verder op smaak met peper en zout.

Lekker op een stokbroodje.

Ik vind het zo'n leuke benaming, heksenkaas. Het is een heerlijk smeerseltje voor op een stokbroodje. Eet smakelijk!

23 mei 2012

Komkommersalade met munt en feta

Ingrediënten:
  • 1 komkommer
  • halve rode ui, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram feta kaas
  • verse munt
  • zout
  • versgemalen peper
Bereiden:
Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snipper de ui fijn. Snijd de feta in kleine blokjes.
Snijd de munt fijn. Doe alles in een schaal en meng het geheel met azijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Culinair ijs van Beluga



We kunnen weer genieten van heerlijk zomerse temperaturen en dan is het natuurlijk ook weer tijd voor ijsjes!

Mijn favoriete ijsje is normaal gesproken de Liuk van Ola, lekker citroenijs met een stokje van drop. Volgens Ola het populairste ijsje in Italië. Vorige zomer zijn er heel wat dozen door gegaan. Kennelijk is dit ijsje populair bij meer mensen, want bij onze supermarkt waren ze vandaag al uitverkocht (het ijsschap leek wel geplunderd). Ik "moest" dus op zoek naar een alternatief.

Mijn oog viel op het "culinaire ijsje"van Beluga. Dit ijsje heeft volgens de website van de Albert Heijn 'n bijzondere smaakcombinatie: zuur, zoet én bitter. Het is speciaal voor Albert Heijn ontwikkeld door sterrenrestaurant Beluga in Maastricht en heeft de naam Tropical Coco Shuffle.

De combinatie van smaken deed mij direct overstag gaan: ananas, kokos, citroen, passievrucht en banaan. Waterijs in frisse fruitsmaken heeft bij mij altijd de voorkeur, zeker als het erg warm is. Met romig ijs als Magnum of Cornetto doe je mij dan echt geen plezier.


Weer thuis gekomen moest ik natuurlijk direct even proeven (je krijgt het erg warm van boodschappen doen...) en wat mij betreft is het echt een aanrader. Het is echt een lekker ijsje dat je even laat wegdromen naar tropische stranden (heel even dan he ;-)).

Conclusie: voortaan liggen er bij ons 2 soorten ijs in de diepvries voor de nodige afwisseling!

Prijs:
Ola Liuk: 2,79 voor 6 stuks
Beluga Tropical Coco Shuffle 2,79 voor 5 stuks





 

17 mei 2012

Munthangop met aardbeien

Ingrediënten:
  • 1 bak aardbeien (500 g)
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 2 el suiker
  • 1/2 bakje munt (a 15 g), alleen de blaadjes
  • 1 beker hangop (500 g)

Bereiden:

1. Houd 4 kleine aardbeien met kroontje achter voor garnering. Verwijder van de rest van de aardbeien de kroontjes en halveer ze. Rasp de gele schil van de citroen, houd wat rasp apart voor garnering en pers de vrucht uit. Schenk het sap over de aardbeien en voeg de suiker toe. Schep om en laat 10 min. marineren.

2. Houd enkele blaadjes munt achter en snijd de rest fijn. Meng de munt en citroenrasp door de hangop en verdeel met de aardbeien over 4 glazen. Garneer met de achtergehouden munt, rasp en aardbeien.

Bron:
AH

Als je van hele zoete toetjes houd, dan kun je dit toetje beetje overslaan. Het is heel lekker fris.

16 mei 2012

Supersnelle hachee met rundergehakt van Jamie Oliver

Ingrediënten:

• 500 g rundergehakt van goede kwaliteit
• olijfolie
• 2 takjes verse tijm
• 1 rode ui
• 2 wortels
• 3 stengels bleekselderij
• een paar takjes verse rozemarijn
• 4 teentjes knoflook
• 6 eetlepels worcestersaus
• een klein bosje verse bladpeterselie
 
Materiaal:
keukenmachine (niet noodzakelijk)

Bereiden:
Zet een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Zet de schijf voor dunne plakjes in de keukenmachine.

Doe het gehakt in een grote koekenpan en maak het met een houten lepel rul. Doe er 1 theelepel zout en 1 theelepel peper bij en sprenkel er wat olijfolie over. Pluk er de tijmblaadjes over en bak het gehakt al roerend goudbruin.

Pel de rode ui en hak hem fijn. Maak de wortels en bleekselderij schoon, snijd ze in de keukenmachine in plakjes en zet ze even aan de kant. Pluk wanneer het gehakt goudbruin is de blaadjes rozemarijn en doe ze in de pan. Doe er de geperste teentjes knoflook en de worcestersaus bij. Roer goed, laat het mengsel even bakken, doe er dan de gesneden groente bij en roer alles nog een keer goed door elkaar.

Draai het vuur iets lager en vergeet niet om alles regelmatig door elkaar te blijven husselen.

Snijd de peterselie fijn, houd een paar blaadjes apart en doe de rest bij de hachee in de pan. Proef of hij voldoende op smaak is en schep hem op een mooie, grote serveerschaal.

Bron:

13 mei 2012

Courgettesoep met munt van Jamie Oliver

Ingrediënten:

6 lente-uitjes
1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
olijfolie
klontje boter
½ citroen
8 takjes verse munt
1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
5 volle eetlepels zure room
150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit
extra vergine olijfolie

Materiaal:
  • Blender, keukenmachine of staafmixer

Bereiden:

Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of in een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en pureer hem tot hij glad is, of pureer hem met een staafmixer. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.
 
Als je wilt kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.
 
Tip:
Gebruik als het even kan courgettes van diverse kleuren, zoals die op boerenmarkten en in betere supermarkten verkrijgbaar zijn, en neem stevige exemplaren van maximaal 12-15 cm. Grote, sponzige courgettes zijn minder lekker.

Bron:

9 mei 2012

Lentecouscous met geitenkaas

Ingrediënten:
  • 300 g couscous (pak 500 g)
  • 2 tl zout
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl geelwortel, gemalen
  • 2 zakjes verse doperwtjes (a 200 g)
  • 1/2 zak abrikozen zonder pit (a 500 g)
  • 1 bakje munt (15 g), blaadjes fijngesneden
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 5 el olijfolie
  • 150 g zachte geitenkaas 58+ (Bettine Blanc)

Bereiden:

1. Doe de couscous in een ruime schaal en meng er het zout, de komijn en geelwortel door. Schenk er 250 ml kokend water bij en laat 10 min. staan. Roer los met een vork.

2. Kook ondertussen de doperwtjes in 4 min. beetgaar. Giet af en voeg toe aan de couscous. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en voeg samen met de munt toe.

3. Voeg het limoensap en de olie toe en schep om. Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de geitenkaas over de couscous en serveer.

Tip:

U kunt ook diepvriesdoperwten gebruiken. Verkort de kooktijd dan met 1 min.

Bron:
AH

Op de website van Albert Heijn staat dit rececpt als hoofdgerecht. Zelf zou ik het als bijgerecht serveren bij een BBQ of als onderdeel van een buffet. Ik heb munt uit eigen tuin gebruikt, dat heeft toch wel wat hoor, even wat kruiden uit je eigen tuin knippen voor de finishing touch!

8 mei 2012

Kip tikka masala van Jamie Oliver

Ingrediënten:
1 bosje verse koriander
arachide- of zonnebloemolie
1 klontje boter
2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes
1 verse, rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, in dunne plakjes
½ potje van 283 g Patak's tikkamasalapasta
4 ontvelde kipfilets, liefst vrije uitloop of biologisch, in 2 cm dikke reepjes
1 blik tomatenstukjes van 400 g
1 blik kokosmelk van 400 ml
200 g biologische yoghurt
een klein handje geschaafde amandelen
1 citroen

Bereiden:
Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur en doe er een paar scheuten olie en een klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes erbij en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamasalapasta en de reepjes kipfilet erbij. Roer zodat alle stukjes kip met de currypasta in aanraking komen en strooi er wat zout en peper op. Voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Vul een van de lege blikjes met water, giet het in de pan en roer nog even.

Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen. Controleer de curry regelmatig om te kijken of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Als de kip mals en gaar is, voeg je desgewenst wat extra zout en peper toe - wees er wel voorzichtig mee.

Deze curry is fantastisch met rijst en met een paar flinke lepels yoghurt erop. Strooi er de geschaafde amandelen en de korianderblaadjes over en serveer er partjes citroen bij om erover uit te knijpen. Een beetje groene salade met citroendressing maakt het feest compleet.

Jamie's basisrecept voor luchtige rijst

Voor 4 personen. Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel 350 g basmatirijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken.

Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.

Bron: