10 februari 2013

Gehaktballetjes met kaas uit de oven van Jamie Oliver

Ingrediënten:
  • 50 g ciabatta     
  • 1 ei, biologisch     
  • 500 g half-om-halfgehakt, biologisch     
  • 500 g rundergehakt, biologisch     
  • 1 tl gedroogde oregano     
  • 1 citroen, schoongeboend     
  • 1/2 tl nootmuskaat     
  • olijfolie     
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd     
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden     
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden     
  • 1 blik tomatenblokjes     
  • 1-2 bakjes cherrytomaten, gehalveerd en zaadjes eruit geknepen     
  • 1 bol mozzarella     
  • 1/2 bosje basilicum, alleen de blaadjes     
  • 50 g kaas (boerenbelegen), versgeraspt     

Bereiden:
1. Scheur de ciabatta in stukken en maal in een keukenmachine tot broodkruim. Splits het ei. 5. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur. Doe een scheut olijfolie, de ui, bleekselderij en knoflook in de pan. Doe de deksel op de pan en fruit het geheel ca. 10 min., of tot de groenten zacht en zoet zijn. Schep af en toe om.
 
2. Doe het gehakt, het eigeel, de oregano en het broodkruim in een mengkom en rasp hierboven de gele schil van de citroen. Voeg de nootmuskaat toe met een flinke mespunt zout en peper. Meng alles goed met je handen.
 
3. Maak uw handen iets nat en verdeel dan het mengsel in 4 gelijke delen. Verdeel ieder deel in 8 stukken en rol er balletjes van. Elk balletje zal ongeveer zo groot zijn als een golfbal. Leg de balletjes op een schaal, bedek met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast. (Tot dit moment kunt u de balletjes een dag van tevoren voorbereiden.)
 
4. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 
6. Haal het deksel van de pan en bak nog 5 min, of tot de groenten goudbruin beginnen te worden. Voeg de tomaatstukjes toe.
 
7. Vul het lege tomaatblik half met water en giet dit in de pan. Voeg een mespunt zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 min. zachtjes koken, of tot de saus is ingedikt.
 
8. Verwarm ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak hierin de gehaktballetjes 5 min. tot ze rondom goudbruin zijn. Doe dit eventueel in 2 delen.
 
9. Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal (ca. 20 x 30 cm) en spreid uit in een gelijkmatige laag. Verdeel de gehaktballetjes over de saus.
 
10. Schep de cherrytomaten om met wat zout en peper en een scheutje olie. Verdeel ze over de ovenschaal.
 
11. Scheur een stukje van de bol mozzarella af, wikkel in een blaadje basilicum en plaats het tussen 2 gehaktballetjes in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle mozzarella op is.
 
12. Strooi de geraspte kaas over de gehaktballetjes en bak ze ca. 30 min., of tot ze gaar en goudbruin zijn en de saus bubbelt. 13. Serveer de gehaktballetjes met een een­voudige groene salade en knapperig brood om de saus in te dopen.
 
Bron:
AH

Op zondag eten we vaak een stokbroodje met soep o.i.d. Vandaag geen soep maar gehaktballetjes in een lekkere tomatensaus met ciabatta en salade.  Het restje wat overgebleven is eten we komende week met spaghetti. De citroenrasp is duidelijk te proeven in de gehaktballetjes, maar in combinatie met de saus vonden we dat erg lekker.