22 oktober 2010

Boeuf Bourguignon

Ingrediƫnten:
  • 750 g riblappen, in stukken
  • 2 uien, in ringen
  • 1 winterpeen (250 g), in plakjes
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 750 ml rode volle wijn
  • 180 g gerookt ontbijtspek (stukje), in reepjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 zakje verse peterselie (30 g)
  • 1 bakje champignons (250 g)
  • 1 pot zilveruitjes (340 g)
  • peper en zout

Materialen:


  •  keukentouw

Bereiden:


1. Meng de stukken rundvlees, de uien, de wortel en de knoflook in een kom en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast.

2. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bak het ontbijtspek in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in 10 min. uit. Schep uit de pan. Doe het rundvlees in de pan en bak goudbruin. Schep uit de pan. Haal de groenten uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 min. Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg rundvlees, spek en marinade toe en breng zachtjes aan de kook.

3. Bind de tijm, de laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2 1/2 uur zonder deksel op de pan zachtjes stoven.

4. Veeg de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg toe. Laat het vlees en de groenten nog 30 min. sudderen.

5. Proef of het vlees mals is en breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon. Lekker met aardappelpuree en haricots verts.

Bron:
AH

De stooftijd die aangegeven wordt in het recept vind ik echt te kort. Bij mij heeft het de hele middag opgestaan, waardoor het vlees lekker mals was geworden. Het vlees heeft de hele nacht in de koelkast in de marinade gestaan. Echt een lekker herfstrecept!




 

1 opmerking:

  1. Heerlijk! Heb dit recept vorige week ook gemaakt, erg lekker maar idd wel wat langer stoven :)

    BeantwoordenVerwijderen