8 mei 2012

Kip tikka masala van Jamie Oliver

Ingrediënten:
1 bosje verse koriander
arachide- of zonnebloemolie
1 klontje boter
2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes
1 verse, rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, in dunne plakjes
½ potje van 283 g Patak's tikkamasalapasta
4 ontvelde kipfilets, liefst vrije uitloop of biologisch, in 2 cm dikke reepjes
1 blik tomatenstukjes van 400 g
1 blik kokosmelk van 400 ml
200 g biologische yoghurt
een klein handje geschaafde amandelen
1 citroen

Bereiden:
Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn.

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur en doe er een paar scheuten olie en een klontje boter in. Doe de uien, peper, gember en koriandersteeltjes erbij en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.

Doe de tikkamasalapasta en de reepjes kipfilet erbij. Roer zodat alle stukjes kip met de currypasta in aanraking komen en strooi er wat zout en peper op. Voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Vul een van de lege blikjes met water, giet het in de pan en roer nog even.

Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen. Controleer de curry regelmatig om te kijken of hij niet te droog wordt en doe er als het nodig is nog wat extra water bij. Als de kip mals en gaar is, voeg je desgewenst wat extra zout en peper toe - wees er wel voorzichtig mee.

Deze curry is fantastisch met rijst en met een paar flinke lepels yoghurt erop. Strooi er de geschaafde amandelen en de korianderblaadjes over en serveer er partjes citroen bij om erover uit te knijpen. Een beetje groene salade met citroendressing maakt het feest compleet.

Jamie's basisrecept voor luchtige rijst

Voor 4 personen. Zet een grote pan gezouten water op het vuur en laat het aan de kook komen. Spoel 350 g basmatirijst 1 minuut in een vergiet onder de koude kraan, of tot het water helder is (hierdoor plakken de korrels later minder aan elkaar). Doe de rijst in het kokende water en wacht tot de korrels beginnen te dansen. Laat ze vanaf dat moment nog 5 minuten koken. Laat de rijst in een vergiet uitlekken.

Giet 2½ cm water in de pan, zet hem weer op het vuur, laat het water aan de kook komen en zet het vuur laag. Dek de rijst in het vergiet met een stuk folie of een deksel af. Zet het vergiet op de pan met pruttelend water en laat de rijst zo 8 tot 10 minuten stomen. Haal dan de pan van het vuur en serveer de rijst, als je zo ver bent, onmiddellijk. Zo niet, dan kun je het folie erop laten zitten en nog even wachten - de rijst blijft een minuut of twintig warm.

Bron:

1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit,Paulien.
    Heb je ook zin om mee te doen aan het Foodblogevent? (zie mijn blog)

    BeantwoordenVerwijderen