24 december 2010

Kerstdiner: Kookles bij Kookatelier Joop Zwiep

Gisteravond hadden we het jaarlijkse kerstdiner van mijn werk. Dit jaar hebben we zelf in de keuken gestaan, en dat is voor deze hobbykok natuurlijk helemaal geen straf! We hebben een 5-gangen diner gekookt onder leiding van Joop Zwiep.

Joop Zwiep was chefkok en eigenaar van restaurant Idylle in Zweelo. Idylle was in het bezit van een Michelin ster. Na 15 jaar is Joop met Idylle gestopt en aan een nieuwe uitdaging begonnen; het runnen van een  kookatelier waar hij zijn kennis op anderen overbrengt.

We werden gastvrij ontvangen met een Kir Royal en een lekker hapje met verse tonijn. Na het uitdelen van de schorten (voorzien van onze naam) was het tijd geworden om de keuken in te gaan. Daar gaf Joop uitleg over de recepten en de indeling van de keuken. In groepjes van 2 gingen we met een gerecht aan de slag.

Nadat iedereen de gerechten had voorbereid gingen we aan tafel, waarna elk tweetal om beurt de keuken in ging om het gerecht af te maken en aan de rest van de groep te serveren.

Ons menu deze avond:

1e gang:
Gerookte fazantenborst met gekonfijte eendenlever, salade van zuurkool met gemarineerd mosterdzaad en Banyuls olie.


2e gang:
Gebakken grote garnalen met hete bliksem en Oriëntaalse saus


3e gang:
Gegrilleerde zeeduivel met dun gesneden portabella, puree van aardpeer en truffelsaus


4e gang:
Biefstukjes van hert met rode kool, zilveruitjes en Tonka bonensaus


5e gang:
Peer gekookt in rode wijn met geiten-honingkaas en walnotensaus


Het was een bijzonder geslaagde avond. De gerechten smaakten stuk voor stuk heerlijk. Ik ben zeker van plan nog eens een kookles/workshop bij Joop Zwiep te volgen. Wat mij betreft echt een aanrader voor iedere enthousiaste hobbykok. Ik vond het geweldig om gerechten te bereiden die op een hoger culinair niveau liggen dan ik normaal gewend ben. Het was inspirerend en smaakte absoluut naar meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten