9 december 2010

Hachee met cranberry's en knolselderijpuree

Ingrediënten:
  • 1 kg doorregen runderlappen
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetl. bloem
  • 50 g boter
  • 500 g rode uien, in halve ringen
  • 2 eetl. rodewijnazijn
  • 1 eetl. rietsuiker
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagelen
  • 750 ml donker bier
  • 2 eetl. grove mosterd
  • 100 g gedroogde cranberry’s of 150 g verse
Materialen:
  • stoofpan (Le Creuset)
  • pureestamper
Bereiden:
Snijd de runderlappen in blokjes, bestrooi ze met zout en peper en bestuif ze rondom met bloem. Verwarm de boter en braad de vleesblokjes in porties om en om bruin. Schep ze uit de pan en fruit de uien in het achtergebleven braadvet 5 minuten op lage stand. Voeg het vlees weer toe met de azijn, suiker, laurier, kruidnagelen en bier. Laat aan de kook komen. Leg het deksel op de pan en laat het vlees op lage stand circa 2,5 uur stoven. Breng de jus op smaak met zout en peper en de mosterd. Voeg de cranberry’s toe en laat nog 30 minuten zonder deksel op lage stand inkoken.

Serveersuggestie:
Lekker met romige aardappel­puree en gestoomde spruitjes.

Bron:
Boodschappen

Ik heb verse cranberry's gebruikt, maar een volgende keer ga ik voor gedroogde. In plaats van rodewijnazijn heb ik balsamico azijn gebruikt en de rietsuiker heb ik vervangen door bruine suiker. Dit had ik allemaal gewoon op voorraad.

Ik heb eerst het bier aan de kook gebracht voor ik het vlees weer toegevoegd heb. Ik heb ooit eens geleerd dat het vlees anders schrikt van de koude vloeistof waardoor het taai kan worden. De hachee heeft een stuk langer op gestaan dan het recept aangeeft.

Deze hachee is trouwens ook heerlijk zonder de cranberry's.

Wij aten de hachee met knolselderijpuree:

Ingrediënten:
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 knolselderij
  • roomboter
  • melk
  • nootmuskaat, peper, zout

Beschrijving:
Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd ze in gelijke stukken. Doe deze  in een grote pan met water en zout. Breng aan de kook en laat 15 minuten zacht koken tot ze gaar zijn.

Giet goed af en voeg de boter en de melk toe. Stamp het geheel goed fijn. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

2 opmerkingen:

  1. Ik vraag mij af: waarom zou je de volgende keer gedroogde cranberries gebruiken i.p.v. verse?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verse cranberry's maken anders dan gedroogde en ik vind de gedroogde beter bij deze hachee passen.

    BeantwoordenVerwijderen