Ingrediënten:
- 225 gram bloem
- 250 gram kristalsuiker
- 250 gram roomboter
- 6 dooiers
Voor de afwerking
- 1 theelepel eidooier (van de 6)
- 1 eetlepel water
Bereiding:
- Meng de theelepel eidooier met de eetlepel water en zet apart.
- Zeef de bloem in een kom. Roer de suiker erdoor. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Voeg de eidooiers toe. Gebruik een mixer met deeghaken en meng tot een glad deeg.
- Vet een springvorm van 25 cm in met boter.
- Schep het deeg in de vorm en druk het plat met een met bloem bestoven hand. Besmeer met een kwast de bovenkant met het eierdooiermengsel. Trek met een vork een ruitjespatroon in de koek. Zet de koek 15 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180°C en laat hem nog eens 25 minuten bakken totdat hij goudbruin is en de bovenkant stevig aanvoelt.Laat de koek volledig afkoelen in de vorm. Snij in stukken en bewaar in een luchtdicht blik.
Nigella Lawson
Ik heb in eerste instantie de oventijd van het recept aangehouden. De koek was mooi bruin, echter toen deze afgekoeld was bleek het aan de onderkant nog wel heel zacht te zijn. Ik heb het toen nog weer even terug in de oven gezet. Daarna was de koek helemaal goed.
Wat leuk! Je boterkoek ziet er prachtig uit. Handig ook, zo'n boterkoekvorm. Veel groeten, Lisa
BeantwoordenVerwijderen