18 april 2011

Balletjes op Luikse wijze

Ingrediënten:

  • 500 g gehakt half-om-half
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 zakje verse peterselie (30 g), fijngesneden
  • 50 g paneermeel
  • 5 el bloem
  • 75 g blanke rozijnen
  • 35 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 g Maestrichter fruitstroop
  • 50 g blauwe pruimenjam
  • rodewijnazijn

Bereiden:

1. Meng het gehakt met de eieren, sjalotten en peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng het paneermeel erdoor en kneed alles goed door. Draai er met vochtige handen 12 balletjes van. Doe 4 el bloem op een bord en rol de balletjes door de bloem. Meng de rozijnen met 150 ml warm water.
 
2. Verhit 25 g boter in een braadpan. Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.
 
3. Voeg de rest van de boter toe en bak de ui 3 min. in dezelfde pan. Voeg de rest van de bloem toe en roer goed. Voeg de rozijnen met het water, de stroop en de jam toe. Breng aan de kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in ca. 25 min. op heel laag vuur verder gaar worden. Voeg een beetje kokend water toe als de saus te dik wordt. Breng de saus op smaak met flink wat peper en rodewijnazijn naar smaak.
 
Lekker met sla en Vlaamse frites.

Tip

U kunt de gehaktballetjes een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm voor het serveren in de saus.
 
Bron:
AH
 
Deze gehaktballetjes zijn echt heel erg lekker. Wij aten het bij een buffet, maar ik denk dat het met friet en een salade ook echt een topper is!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen