14 december 2011

Kerstmenu 2011 (glutenvrij)

Normaal gesproken weet ik in september in grote lijnen al wat ik met de Kerst wil gaan koken... Vrij ernstig ik weet het, maar ik hou van de gezellige  decembermaand en ik hou van koken! Ik vind het dus leuk om lekker naar receptjes te speuren. Dit jaar is het echter anders. Het is half december en ik heb nog geen inspiratie! De kerst komt rap dichterbij en hoe langer je wacht met het maken van een boodschappenlijstje en boodschappen doen hoe drukker het in de winkels zal zijn. Tijd om aan de slag te gaan!

Dit jaar komen mijn schoonouders 2e kerstdag gezellig bij ons eten. Mijn schoonmoeder heeft coeliakie en mag dus geen gluten. Hier moest ik rekening mee houden bij het kiezen van mijn recepten. Op zich is dat geen probleem, als je vers kookt ben je al een heel eind. Het lastigste vond ik eigenlijk het dessert.

Toch geeft het altijd wel wat druk met koken. Ik ben normaal een "beetje van dit en een beetje van dat kok". Als je echter kookt voor iemand met een glutenallergie moet je constant goed je hoofd erbij houden en zorgen dat je niet de verkeerde kruiden e.d gebruikt en je alles goed apart houd.

Wat handig is, is dat steeds meer fabrikanten duidelijke allergieinformatie op de verpakking zetten. Het geeft toch een veilig gevoel als je echt duidelijk kan zien dat een product glutenvrij is, want stel je voor dat je een ingredient over het hoofd hebt gezien... Ik heb gezien hoe ziek mijn schoonmoeder wordt als het misgaat en dat wil je echt niet op je geweten hebben. In het begin kocht ik alles bij de Albert Heijn als ze bij ons at. Op de eigenmerk producten van de Albert Heijn staat namelijk heel duidelijk aangegeven of een product glutenvrij is door middel van een logo.

Een handig hulpmiddel is de database van Livaad. Hier vind je een uitgebreide lijst met glutenvrije producten. Dat kan een hoop zoeken schelen!
Dit staat er 2e kerstdag bij ons op het menu:

Amuse:
Geitenkaasrolletjes met sesam en abrikoos

Voorgerecht:
Zalmtartaar met rucolaolie

Hoofdgerecht:
Entrecote met rodewijnkaramel en gepofte knoflook geserveerd
met aardappelgratin en stoofpeertjes

Nagerecht:
Brownie met frambozencoulis en slagroomijs

Koffie Compleet
Koffie met afterdinner likeur naar keuze en friandises

Nu nog wat bedenken voor het buffet op 1e kerstdag. Tips zijn welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten