17 december 2011

Kerststukjes




Goulashsoep

Ingrediënten:
  • 1 schaal soepvlees (310 g)
  • 25 g boter
  • 3 uien, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 rode paprika's, in reepjes
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 el bloem
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 3 runderbouillontabletten
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 grote aardappelen vastkokend, geschild

Bereiden:

1. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de boter in een soeppan en bak het vlees in 3 min. rondom bruin. Bak de ui, knoflook en paprika 5 min. mee op laag vuur. Doe het paprikapoeder, de bloem en tomatenpuree erbij en bak 2 min. mee. Voeg 1 1/2 liter water met de bouillontabletten en laurier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 2 1/2 uur koken op laag vuur.

2. Snijd de aardappelen in blokjes. Voeg toe en laat 30 min. koken. Lekker met peterselie en zure room.

Tip:
U kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm in 10 min. op laag vuur.

Bron:

14 december 2011

Kerstmenu 2011 (glutenvrij)

Normaal gesproken weet ik in september in grote lijnen al wat ik met de Kerst wil gaan koken... Vrij ernstig ik weet het, maar ik hou van de gezellige  decembermaand en ik hou van koken! Ik vind het dus leuk om lekker naar receptjes te speuren. Dit jaar is het echter anders. Het is half december en ik heb nog geen inspiratie! De kerst komt rap dichterbij en hoe langer je wacht met het maken van een boodschappenlijstje en boodschappen doen hoe drukker het in de winkels zal zijn. Tijd om aan de slag te gaan!

Dit jaar komen mijn schoonouders 2e kerstdag gezellig bij ons eten. Mijn schoonmoeder heeft coeliakie en mag dus geen gluten. Hier moest ik rekening mee houden bij het kiezen van mijn recepten. Op zich is dat geen probleem, als je vers kookt ben je al een heel eind. Het lastigste vond ik eigenlijk het dessert.

Toch geeft het altijd wel wat druk met koken. Ik ben normaal een "beetje van dit en een beetje van dat kok". Als je echter kookt voor iemand met een glutenallergie moet je constant goed je hoofd erbij houden en zorgen dat je niet de verkeerde kruiden e.d gebruikt en je alles goed apart houd.

Wat handig is, is dat steeds meer fabrikanten duidelijke allergieinformatie op de verpakking zetten. Het geeft toch een veilig gevoel als je echt duidelijk kan zien dat een product glutenvrij is, want stel je voor dat je een ingredient over het hoofd hebt gezien... Ik heb gezien hoe ziek mijn schoonmoeder wordt als het misgaat en dat wil je echt niet op je geweten hebben. In het begin kocht ik alles bij de Albert Heijn als ze bij ons at. Op de eigenmerk producten van de Albert Heijn staat namelijk heel duidelijk aangegeven of een product glutenvrij is door middel van een logo.

Een handig hulpmiddel is de database van Livaad. Hier vind je een uitgebreide lijst met glutenvrije producten. Dat kan een hoop zoeken schelen!




Dit staat er 2e kerstdag bij ons op het menu:

Amuse:
Geitenkaasrolletjes met sesam en abrikoos

Voorgerecht:
Zalmtartaar met rucolaolie

Hoofdgerecht:
Entrecote met rodewijnkaramel en gepofte knoflook geserveerd
met aardappelgratin en stoofpeertjes

Nagerecht:
Brownie met frambozencoulis en slagroomijs

Koffie Compleet
Koffie met afterdinner likeur naar keuze en friandises

Nu nog wat bedenken voor het buffet op 1e kerstdag. Tips zijn welkom!

12 december 2011

Worteltaart met vanillevulling

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een recept geplaatst heb. Helaas staat koken en dus ook mijn blog momenteel op een laag pitje. Het is even niet anders, maar dan hebben we meteen een goed voornemen voor 2012!

Op pakjesavond aten we heel toepasselijk worteltaart, Amerigo was er blij mee!

Ingrediënten:
  • 4 eieren
  • 350 g witte basterdsuiker
  • 200 ml milde olijf- of zonnebloemolie
  • 250 g zelfrijzend bak- of cakemeel
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 200 g geraspte wortel
  • 75 g rozijnen, geweld en door de bloem gehaald
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • voor de vulling:
  • 250 g mascarpone
  • 50 g poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • springvorm Ø 24 cm, ingevet, bestoven met bloem of paneermeel
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eieren en suiker door de olie. Voeg meel en kaneel toe en klop tot een glad beslag. Schep de wortel, rozijnen en de helft van de gehakte noten erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak de taart in het midden van de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen. Meng de ingrediënten voor de vulling. Snijd de taart één keer horizontaal door. Verdeel de helft van de vulling over één taarthelft. Leg de andere erop. Verdeel de rest van de vulling over de taart en strooi de rest van de noten erop.

Tip:
De rozijnen worden eerst door bloem gehaald en dan pas aan het beslag toegevoegd. Zo blijven ze beter verdeeld en zakken ze niet naar de bodem.
Bestrijk de taart eens met citroenglazuur. Meng 175 gram roomkaas naturel met 50 gram zachte boter, 175 gram poedersuiker, 2 eetlepels citroensap en een mespuntje nootmuskaat.

Bron:
Boodschappen

Foto: