- 1 zak verse cranberry's
- 100 g gedroogde vijgen, in stukjes
- 5 bolletjes gember, fijngehakt + 5 el gembersiroop uit het potje
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes (zakje a 15 g)
- 1 sinaasappel, geperst
- 6 grote appels, stevig (bijv. elstar), geschild
- 300 g roomboter, op kamertemperatuur
- 300 g lichtbruine basterdsuiker
- 6 eieren
- 300 g zelfrijzend bakmeel
Materialen:
- bakpapier
- paperclips
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Schep de cranberry's om met de vijgen, gember, gembersiroop, tijm en het sinaasappelsap. Snijd elke appel in 8 partjes.
Maak van bakpapier een vorm ter grootte van de bakplaat, met een opstaande rand van 3-4 cm. Zet de rand in de hoeken met paperclips vast. Zet de papieren vorm op de bakplaat.
Klop in een kom de boter met de suiker en 1 tl zout in 10 min. tot een romig mengsel. Klop een voor een de eieren erdoor, voeg een volgend ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel het meel er luchtig door. Strijk het beslag uit in de vorm.
Druk de appelpartjes erin met de bolle kant naar boven. Schep het cranberrymengsel erover.
Bak de plaattaart in het midden van de oven in 50-60 min. goudbruin. Laat de koek uit de oven afkoelen tot lauwwarm. Lekker met stijfgeklopte slagroom of notenijs.
Bron:
De verse cranberry zijn maken het vrij zuur. Een volgende keer zou ik de taart met gedroogde cranberry's maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten