5 januari 2013

Chili con carne met kaas van Nigella Lawson

Ingrediënten:
110 g chorizo, in dikke munten gesneden en gehalveerd
500 g rundergehakt, bij voorkeur biologisch
½ theelepel cacao
1 theelepel (5 ml) gedroogde oregano
1 eetlepel (15 ml) zongedroogde tomatenpasta of tomatenpuree
1 blik (400 g) gehakte tomaten
2 theelepels (10 ml) worcestersaus
1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
250 g verse mozzarella, in stukjes
handvol verse, gehakte koriander, voor erbij (desgewenst)

Bereiden:
Zet een niet te grote gietijzeren braadpan of andere pan met dikke bodem (met passend deksel) op het vuur en leg er de stukjes chorizo in. Bak ze tot ze een heldere, oranje olie beginnen af te geven; niet langer.
 
Doe het gehakt erbij en maak dat met een houten vork een beetje los, terwijl je het in de olie wentelt en door de chorizo roert.
 
Strooi wanneer het gehakt zijn rauwe kleur is kwijtgeraakt cacao en oregano in de pan. Doe er de klodder tomatenpasta of -puree bij en roer even goed voordat je de tomaten uit blik eraan toevoegt. Spoel het lege blik om met 125 ml water en giet het water in de pan. Dan zijn de worcestersaus en de uitgelekte, afgespoelde kidneybonen aan de beurt. Laat alles aan de kook komen.
 
Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en houd de chili 20 minuten tegen de kook aan. Ik doe de chili dan vaak over in een koude schaal (om hem snel af te laten koelen), om hem later op te warmen en te eten. 
 
Als je naadloos tot eten overgaat, haal dan het deksel van de pan en zet het vuur hoger, zodat de chili weer lekker begint te borrelen. Zet dan het vuur uit en roer er de mozzarella door. Voeg zout en peper naar smaak toe, strooi er desgewenst koriander over en serveer de chili onmiddellijk.
 
Bron:
Keuken van Nigella Lawson
 
Hierboven staat het originele recept van Nigella. Ik heb het zelf iets aangepast. Wij eten chili con carne altijd zonder rijst of brood oid. Daarom heb ik de hoeveelheid bonen verdubbeld  (800 gram.) Daarnaast heb ik ui en paprika toegevoegd en het geheel lekker pittig op smaak gebracht met tabasco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten