13 april 2011

Lasagne van Jamie Oliver

Ingrediënten:
  • 2 plakken mager rookspek
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterwortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
  • 1 bakje verse basilicum (15 g)
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 250 g lasagnevellen eier (pak a 375 g)
  • 500 ml crème fraîche
  • 1 grote tomaat

Materialen:

  • aluminiumfolie
  • aardewerken ovenschaal inhoud ca. 2 liter

Voorbereiden:

De bolognesesaus maken: Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij schoon en hak alles fijn. Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe 2 scheuten olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin. Doe de groenten in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 seconden roert, 7 minuten meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Giet één leeg blik met water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 minuten met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.

Bereiden:

De saus afmaken: Verwarm de oven voor tot 190 °C. Rasp de Parmezaanse kaas en roer een kwart ervan door de saus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later. Proef de saus en voeg zo nodig wat extra zout en peper toe. Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnevellen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
 
De lasagne maken: Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal. Leg er een laagje lasagnevellen op. Schep er een derde deel van de crème fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnevellen op. Strooi er wat zout en peper op en vervolgens een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas. Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas. Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het folie en zet de schaal nog 35 minuten in de oven.
 
Bron:
AH
 
Deze lasagne is wat minder bewerkelijk dan de lasagne die ik normaal maak. De saus hoeft wat minder lang op te staan. De crème fraîche in plaats van de traditionele bechamelsaus smaakt verrassend goed. De basilicum is eel subtiel aanwezig. Ik kook de lasagnebladen niet voor, maar maak ze wel even nat voordat ik ze gebruik. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen