9 maart 2011

Bevroren frambozen 'fool'

Ingrediënten:
  • 1 bakje Griekse yoghurt (150 g)
  • 1/2 liter vanillevla
  • 1 bekertje slagroom (250 ml)
  • 1 eetlepel suiker
  • 300 g frambozen (diepvries)
  • 1 pakje kletskoppen (koek, 175 g)
Bereiden:

In schaal yoghurt losroeren. Vla toevoegen, niet roeren! In grote schaal slagroom bijna stijfkloppen. Helft op yoghurt en vla scheppen, nog niet mengen! Suiker aan rest slagroom toevoegen en stijfkloppen.

Bevroren frambozen in keukenmachine of met mes fijnhakken. 3/4 frambozen aan vla, yoghurt en room toevoegen. Met grote lepel een paar keer doorscheppen, zodat alles slechts een beetje gemengd wordt.

Mengsel in schaaltjes scheppen, stijfgeklopte slagroom en rest frambozen erop scheppen. Kletskoppen erbij geven.

Bron:
AH

8 maart 2011

Moussaka

Ingrediënten:

  • 500 g aardappelen
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 500 g rundergehakt
  • 2 tl gedroogde oregano (potje 10 g)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 2 aubergines
  • 30 g boter
  • 2 el bloem
  • 400 ml halfvolle melk
  • 1 zakje gemalen kaas oud 48+ (175 g)

Materialen:

  • bakpapier, ovenschaal ca. 20 x 30 cm

Bereiden:

Stap 1.
Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Kook ze 10 min. in water met wat zout en giet af.
 
Stap 2.
Fruit ondertussen de ui 4 min. in 1 el olie in een koekenpan. Bak de knoflook 1 min. mee. Voeg het gehakt en de oregano toe en bak het gehakt in 5 min. goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat 15 min. garen. Breng op smaak met peper en zout.
 
Stap 3.
Zet de grill aan. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk deze dun met 4 el olie. Bestrooi met peper en zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze ca. 6 min.
 
Stap 4.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux bruin wordt. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat ca. 15 min. op laag vuur indikken tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
 
Stap 5.
Schep het gehakt in de ovenschaal. Bedek met de aubergine en aardappel. Schenk de bechamel erover en bestrooi met de kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 min. goudbruin.

Tip:

U kunt de moussaka 1 dag van tevoren maken en op de dag zelf 20 min. opwarmen in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Bron:

Ook lekker met plakjes courgette erdoor!

7 maart 2011

Stifado

Ingredienten:
  • 1 kg. rundvlees, in blokjes gesneden
  • 675 gr grote zilveruien
  • 3 tenen knoflook, in vieren gesneden
  • 2 theel. gemalen komijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1¾ dl. rode wijn
  • 2 eetl. rodewijn-azijn
  • 1 takje verse rozemarijn
  •  2 laurierblaadjes
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. bruine suiker
  • zout/peper

Bereidingswijze:
1. Doe olie in een verhitte pan en bak het vlees rondom aan.

2. Doe de komijn en knoflook bij het vlees. Na een paar minuten bakken doe je de wijn en azijn erbij.

3. Laat het geheel 3 tot 4 minuten koken. Het vocht zal dan bijna zijn verdampt.

4. Voeg de rozemarijn, gekneusde laurierblaadjes en het kaneelstokje erbij samen met de met water aangelengde tomatenpuree.

5. Breng op smaak met zout en peper en laat alles ongeveer 1½ uur doorkoken, tot het vlees gaar is. Het vlees is dan gemakkelijk uit elkaar te halen en zacht.

6. Doe de zilveruien bij het vleesmengsel en verdeel het goed. Doe er bruine suiker bij en laat alles afgedekt ongeveer een half uur staan.

7. Voor het opdienen de laurierblaadjes en het kaneelstokje verwijderen.

Eet smakelijk!
Eet bij deze klassieke rundvleesstoofschotel orzo (Griekse pasta) of rijst.

Wij hebben gewone uien gebruikt in plaats van zilveruien en wat platte peterselie toegevoegd. Een heerlijke stoofschotel! Lekker met verkruimelde feta.

Bron:
Kookse.tv

6 maart 2011

Pikante kikkererwtensalade met feta

Ingredienten:
  • 3 eetl. extra vergine olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode Spaanse peper, zonder zaadjes,
  • fijngehakt
  • 300 g kikkererwten uit blik, afgespoeld
  • 100 g feta, verkruimeld
  • 20 g koriander, fijngehakt
  • 20 g peterselie, fijngehakt
  • 2 eetl. gehakte bieslook of munt
  • 1 eetl. citroensap en -rasp
  • zout en versgemalen peper

Bereiden:
Verwarm de olie, fruit de ui circa 4 minuten en voeg dan de knoflook en Spaanse peper toe. Fruit enkele minuten mee en doe dit mengsel dan over in een schaal. Doe de kikkererwten erbij en meng goed. Voeg als alles op kamertemperatuur is de feta en kruiden toe. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Bron:
Boodschappen

2 maart 2011

Choriatiki- Griekse boerensalade

Ingredienten:
  • 3 grote tomaten, in stukken gesneden
  • 1 komkommer, geschild en in plakjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 groene paprika, in stukken gesneden
  • 10 olijven
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 200 gram feta kaas
  • 1 zakje sla
  • 1 eetlepel azijn
  • zout
  • 1 theelepel oregano
Bereiding:
De sla, tomaten, paprika, komkommer en ui op een diep bord of schaal leggen. Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken door elkaar schudden, zodat de olijfolie, de azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta  in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. De olijven  over de salade verdelen.

Bron:
Griekse Gids

Wij hadden de feta achterwege gelaten omdat we dat in andere gerechten ook al gebruikt hadden.

1 maart 2011

Pittige kipspiesjes

Ingrediënten:
  • 8 kipspiesjes ( of kipfilet, kruiden naar smaak en prikkers)
  • 8 theelepels Griekse yoghurt
  • 8 theelepels mangochutney

Bereiden:
Verwarm de spiesjes volgens de aanwijzing op de verpakking in de magnetron of maak zelf spiesjes van kipfilet die je kruid naar eigen inzicht en smaak.

Schep in 8 glaasjes een theelepel yoghurt en een theelepel mangochutney. Steek de warme spiesjes erin en serveer direct.
 
Bron:
AH

In het recept wordt gebruik gemaakt van kant en klare spiesjes, echter wij hebben deze zelf gemaakt. De spiesjes kunnen zowel warm als koud gegeten worden.