19 maart 2013

Spaanse vispan met linzen

Ingrediënten:
  • 1 el olijfolie     
  • 100 g chorizo (worst), in stukjes     
  • 1 ui, gesnipperd     
  • 1 rode paprika, in reepjes     
  • 2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)     
  • 2 blikken linzen (a 400 g), uitgelekt     
  • 1/2 zak kabeljauwfilet (a 750 g, diepvries), ontdooid  
  • 1 bakje platte peterselie (20 g), fijngesneden     

Bereiden:
1. Verhit de olie in een hapjespan en bak de chorizo in ca. 2 min. uit. Voeg de ui toe en bak 1 min. mee. Doe de paprika erbij en bak 3 min. mee. Meng de tomaat erdoor. Spoel de linzen af en voeg toe. Breng aan de kook.

2. Snijd de kabeljauwfilet in stukken en leg tussen de linzen. Stoof de vis met de deksel op de pan in ca. 10 min. gaar. Voeg peper en zout naar smaak toe en bestrooi met de peterselie.

Lekker met versgebakken stokbrood.

Bron:
AH

4 maart 2013

Kabeljauw met paddestoelen, peultjes en pistache

Ingredienten:
 
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 3 eetl. bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 citroen
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 100 g boter of vloeibaar bakproduct
  • 250 g peultjes, afgehaald
  • 4 lente-/bosuitjes, in stukjes van 2 cm
  • 200 ml crème fraîche of zure room
  • 50 g gepelde pistachenoten

  •  
    Bereiden:
    Dep de vis droog. Meng de bloem met 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper en wentel de vis erdoor. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht. Borstel of veeg de paddenstoelen schoon en snijd de grotere iets kleiner. Verhit 1/3 deel van de boter en smoor hierin de peultjes, bosui, zout, peper, 2 eetlepels citroensap en de helft van de citroenrasp 5-6 minuten. Verhit de rest van de boter en bak hierin de vis in 2 minuten per kant lichtbruin en gaar. Schep de visfilets uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Bak de paddenstoelen in het bakvet en voeg zout, peper en crème fraîche of zure room toe. Rooster de pistachenoten in een droge hete koekenpan. Serveer de vis op de peultjes met bosui. Giet er wat paddenstoelensaus over en verdeel de pistachenoten en de rest van de citroenrasp erover. Lekker met tagliatelle.
     
    Tips:
    Vervang kabeljauwfilet door zalmfilet.Neem in plaats van peultjes sugarsnaps en in plaats van pistachenoten hazelnoten of amandelen.

    Bron:

    3 maart 2013

    Timbaaltjes van tonijn en komkommer

    Ingrediënten:
  • 1 komkommer
  • 1 eetl. wittewijnazijn
  • zout en versgemalen peper
  • 2 blikjes tonijn, op water
  • 100 g roomkaas
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 1/2 bosje peterselie
  • 4 kleine glaasjes

  •  
    Bereidingsinfo:
     ca. 1 uur opstijven
     
    Bereiden:
    Was de komkommer goed en snijd beide kanten recht af. Maak met een kaasschaaf lange plakken en leg deze plat op een schaal. Besprenkel de komkommerplakken met de azijn en maal er zout en peper over. Laat dit intrekken. Laat de tonijn uitlekken en prak dit fijn met de roomkaas. Meng de bosuitjes en peterselie erdoor tot een smeuïg geheel en breng op smaak met zout en peper. Bedek kleine glaasjes met een of meerdere repen komkommer door deze erin te rollen en goed tegen de zijkanten aan te drukken. Vul de komkommer met het tonijnmengsel en druk goed aan. Laat dit in de koel-kast afgedekt een uurtje opstijven (of maak de timbaaltjes een dag van tevoren). Stort de timbaaltjes op een klein bordje en serveer met toast.
     
    Tips:
    Vervang de bosuitjes door kappertjes.
     
    Bron:

    Lasagne met paddestoelen (vegetarisch)

    Ingrediënten:

    Voor de pastasaus:
    • 750 gram gezeefde tomaten
    • ui, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
    • Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm en oregano)
    • olijfolie
    • peper en zout
    En verder:
    • 400 gram champignons, in plakjes gesneden
    • 250 gram paddenstoelenmelange, in plakjes gesneden
    • 4 teentjes knoflook
    • tijm
    • geraspte jong belegen kaas
    • 200 ml crème fraîche
    • basilicum
    • lasagnebladen
    Materiaal
    ovenschaal van circa 20 x 30 cm

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Doe een scheutje olijfolie in een pan en fruit de knoflook en de ui zachtjes. Voeg de Italiaanse kruiden toe en laat dit ook even meebakken. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat de saus even een tijdje pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en zout.

    Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kant en klare pastasaus, maar het zelf maken kost niet zo veel extra tijd. Bovendien bevatten kant en klare sauzen vaak veel onnodige ingrediënten (bijvoorbeeld soms heel veel suiker....)

    Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de champignons even kort met 3 teentjes knoflook en een beetje tijm.

    Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Bedek de saus met een laagje lasagne bladen. Verdeel nu een gedeelte van het champignonmengsel over de bladen en vervolg met een laagje saus. Blijf dit doen tot de saus en de champignons op zijn.

    Eindig met een laagje lasagnebladen. Voeg een teentje knoflook toe aan de crème fraîche. Verdeel de crème fraîche over de lasagnebladen. Bestrooi de lasagne royaal met geraspte kaas. Verdeel als laatste nog wat blaadjes basilicum over de lasagne.

    De lasagne moet ongeveer 30 minuten in de oven.
    Eet smakelijk!!