- 3 el sesamzaad (bakje 100 g)
- 8 verse dadels (schaal 250 g), ontpit
- 250 g volkorenmeel + 1 el extra, gezeefd
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 el keukenstroop
- 2 eieren
- 3 bananen (over)rijp, geprakt
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 tl bakpoeder
Materialen:
- bakpapier, cakevorm van ca. 30 cm lang, satéprikker
Bereiden:
- Bekleed de ingevette cakevorm met bakpapier. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de dadels in reepjes en bestrooi met 1 el meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken.
- Klop de boter en suiker met een mixer 5 min. tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 min. Spatel de dadels, banaan, kaneel, het sesamzaad, meel en de bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm.
- Bak het bananenbrood in de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Controleer met de satéprikker. Komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 min. afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laat in 40 min. verder afkoelen.
Tips:
- U kunt dit bananenbrood 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar het in een luchtdichte trommel.
- Extra lekker met gember-sesamglazuur. Zeef 150 g poedersuiker en voeg 1 el gembersiroop en 2 el heet water toe. Meng tot een glad glazuur, schenk over de cake en bestrooi met 1 el geroosterd sesamzaad.