30 mei 2011

Couscoussalade

Ingrediënten:

  • 1/2 pak couscous (à 400 g)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 1/2 citroen
  • zout
  • 300 g doperwten (diepvries)
  • 1 rode paprika
  • 3 bosuitjes
  • 1/2 zakje verse munt (à 15 g)
  • 200 g feta (kaas)
  • peper

Bereiden:

Couscous in ruime kom doen en er ca. 3 dl kokend water over schenken. Olie, sap van 1/2 citroen en zout toevoegen. Couscous 5 minuten laten wellen.

Intussen in pan met weinig water en zout doperwten in ca. 5 minuten gaar koken, in vergiet afspoelen met koud water en laten uitlekken. Met vork couscous tot losse korrels roeren. Couscous laten afkoelen, regelmatig omscheppen. Paprika wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Bosui in ringetjes snijden. Feta in blokjes snijden. Muntblaadjes fijnsnijden. Tweede citroen schoonboenen en in partjes snijden.

Nabereiding:
Erwten, bosui, deel van paprika, munt en feta door afgekoelde couscous roeren. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel citroensap. Garneren met citroenpartjes, rest van paprika, feta en munt.

Tip:

Serveer deze couscoussalade eens in bootjes van ijsbergsla of garneer de salade met olijven. Ook heerlijk als buffetgerecht.

Bron:
AH


21 mei 2011

Pastasalade "gezond"

Ingredienten:
  • fusilli
  • komkommer
  • bakje farmersalade
  • hamreepjes
  • blokjes kaas



Bereiding:
Kook de pasta conform de aanwijzingen op de verpakking.

Meng de pasta met de famersalade, kaas, ham en komkommer. De hoeveelheden zijn naar eigen smaak en inzicht.  Ik gebruik voor 250 gram pasta een half bakje famersalade.

Breng de salade op smaak met versgemalen peper en garneer met plakjes tomaat.

Variatie:
Ook erg lekker met een bosuitje of een blikje mais er door.

Deze salade is eigenlijk gebaseerd op een broodje gezond. Het brood is nu vervangen door pasta. Het is geen culinair hoogstandje, maar het is erg snel klaar en smaakt heerlijk!

17 mei 2011

Geitenkaaspakketjes voor op de BBQ

Ingredienten:
  • 250 gram zachte geitenkaas (of kleine ronde plakjes)
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 50 gram pecannoten
  • 4/6 abrikozen
  • 2 eetlepels honing
  • aluminumfolie

Bereiden:

Verdeel de geitenkaas in 4 tot 6 stukken (afhankelijk van het aantal personen) en snijd de abrikozen in stukjes. Bak de spekblokjes even kort uit in een koekepan. Hak de noten in stukjes.
Meng de noten, abrikozen en spekjes met de honing.

Scheur per persoon een vel aluminiumfolie af en vouw deze dubbel.
Leg de stukken geitenkaas erop en verdeel de rest van de ingredienten erover. Vouw het folie vervolgens goed dicht tot pakketjes.

Leg de kaaspakketjes 10 tot 12 minuten op de barbecue.

Erg lekker!

16 mei 2011

Aardappelwaaiers

Ingrediënten:
  • 1 kg aardappelen iets kruimig, schoongeboend
  • 1 pakje ontbijtspek (plakjes, ca. 125 g)
  • 2 x 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl zeezout grof

Materialen:

  • lage ovenschaal (25 x 30 cm), ingevet

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak met een scherp mes om de 1/2 cm een snee van ca. 3 cm diep in de aardappelen, maar snijd ze niet helemaal door zodat de plakjes nog stevig aan elkaar zitten.
 
2. Snijd de plakjes spek doormidden.
 
3. Steek afwisselend een plakje knoflook en een half plakje spek in de openingen en leg de aardappelwaaiers in de ovenschaal. Besprenkel ze met de olie, strooi het zout erover en bak ze in ca. 45 min. goudbruin en knapperig.

Bron:
AH

15 mei 2011

Fruitige pastasalade

Ingredienten:
  • fusilli
  • bakje selleriesalade
  • bosuitjes, in dunne ringentjes gesneden
  • reepjes gerookte kipfilet
  • stukjes ananas, mandarijntjes of perzik uit blik naar keuze
Voorbereiding:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de pasta
na het koken af met koud water om verder garen te voorkomen.

Bereiding:
Meng de kipfilet, selleriesalade, bosuitjes en de stukjes fruit door de pasta.
Garneer de pasta met partjes fruit en bosui.

Lekker bij de BBQ!

13 mei 2011

Perzische rijst met linzen

Ingrediënten:

  • 250 g basmatirijst
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • zout
  • 3 eetlepels boter
  • 1/2 zakje amandelschaafsel (a 45 g)
  • 100 g rozijnen
  • 1 blikje linzen (425 g), uitgelekt
  • 2 theelepels gedroogde dille

Bereiden:

In pan rijst met 4 1/2 dl water, kaneelstokje, kurkuma en zout in ca. 15 minuten zachtjes gaarkoken. In koekenpan boter smelten. Amandelen met rozijnen al omscheppend zachtjes iets bruin bakken. Linzen en dille door rijst scheppen en alles nog ca. 2 minuten doorwarmen. Rijst in schaal scheppen, kaneelstokje verwijderen. Rozijnen en amandelen met boter erover scheppen. Lekker met yoghurt-muntsaus.
 
Yoghurt-muntsaus maak je van romige Griekse yoghurt. Roer in een schaaltje 150 g Griekse yoghurt met 2 eetlepels fijngehakte verse muntblaadjes en een mespunt gemalen komijn tot een sausje. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Bron:

7 mei 2011

Pastasalade van Robbert

Ingrediënten:

  • fusilli
  • tomatentapenade
  • zwarte olijven, in plakjes
  • blikje tonijn
  • blokjes feta
  • rucola


Voorbereiding:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.

Bereiding:
Meng naar smaak tomatentapenade, tonijn, en plakjes zwarte olijven door de pasta.  Garneer de salade met rucola en fetablokjes.

Bron:
Robbert

6 mei 2011

Aardappelsalade met spekjes

Ingrediënten:
  • 450 gram vastkokende aardappelen, in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 1 bakje tuinkers
Bereiding:

Bak de spekblokjes krokant uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Kook de aardappelblokjes in circa 5 minuten  beetgaar. Klop een dressing van de olijfolie, azijn, en mosterd. Breng de dressing eventueel op smaak met peper en zout. Voeg de aardappelblokjes warm bij de dressing. Schep ook de spekblokjes en de bosui erdoor. Zet de salade minimaal een uur in de koelkast. Garneer de salade voor serveren met de tuinkers.

Bron:
Okoko Recepten

Lekker!