29 januari 2013

Pittige boerenkoolstamppot

Ingrediënten:
  • 800 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 300 gram gesneden boerenkool
  • chorizo, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, zonder zaadjes in reepjes
  • zoete chilisaus
  • rookworst
  • olijfolie

Bereiding:

  • Kook de aardappelen, de boerenkool en de rookworst in een pan met water en een snufje zout in circa 20 min. gaar.
  • Bak de chorizo zachtjes uit.
  • Fruit de ui met de peperreepjes, voeg vervolgens de chorizo en chilisaus toe.
  • Haal de rookworst uit de pan.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af.
  • Stamp de aardappelen en de boerenkool met een scheutje olijfolie en een beetje kookvocht tot een smeuïge stamppot.
  • Schep het chorizo/chilimengsel erdoor.
  • Serveer met de rookworst en een schaaltje chilisaus.

Bron:
Internet

22 januari 2013

Ovenschotel met rode kool en stoofvlees

Ingrediënten:
  • restje stoofvlees
  • aardappelpuree
  • rode kool
  • paneermeel
  • geraspte kaas
Materiaal:
  • ovenschaal

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verdeel het restje stoofvlees over de bodem van de ovenschaal. Vervolg met een laagje rode kool en eindig met een laagje aardappelpuree. Bestrooi de schotel met paneermeel en kaas.

Verwarm in de oven tot de inhoud lekker borrelt en het laagje paneermeel/kaas mooi bruin geworden is.

Eet smakelijk!

Een ovenschotel gemaakt van kliekjes, simpel maar lekker!



21 januari 2013

Bonenprut

Ingrediënten:
  • 400 gram gehakt
  • 300 gram prei
  • blik perziken op siroop
  • blik witte bonen in tomatensaus
  • sambal naar smaak
Bereiden:
  • Snijd de prei in ringen.
  • Bak de gehakt rul en breng deze op smaak met gehaktkruiden of peper en zout en een theelepel sambal. Voeg de prei toe en bak even mee.
  • Voeg de witte bonen in tomatensaus toe en laat even lekker pruttelen.
  • Snijd de perziken in kleine stukjes, voeg toe en warm nog eventjes door.
Eet smakelijk!

Bron:
Familierecept

Ik heb geen idee waar dit recept vandaan komt, mijn moeder maakte het vroeger al. Zo af en toe kan ik er echt zin in hebben. Het valt voor mij in de categorie "comfortfood'.  Bovendien is het een ideale maaltijd voor na een lange werkdag, want het staat zo op tafel. 

19 januari 2013

Gevulde kipfilet met mozzarella gewikkeld in ontbijtspek

Ingrediënten:
1 bol mozzarella (à 125 g), in stukjes
50 g belegen kaas, geraspt
1 eetlepel grove mosterd
4 kipfilets
8 plakken ontbijtspek
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de kazen met de mosterd. Maak een inkeping in iedere kipfilet en vul die met het mosterdmengsel.

Wikkel de gevulde kipfilets ieder in twee plakken spek - niet te strak, maar wel stevig genoeg om de kipfilets bij elkaar te houden. Bestrooi ze met zout en peper, leg de kip in een braadslede en zet 25-30 minuten in de oven.
 
Bron:

18 januari 2013

Griekse yoghurt met honing en noten

Ingrediënten:
  • Griekse yoghurt
  • honing
  • noten (walnoten, pecannoten en pistachenoten)

Bereiden:
Yoghurt overscheppen in schaaltjes. Honing boven yoghurt van lepel laten lopen. De noten erop leggen en eventueel wat kaneelpoeder over de yoghurt strooien.

Bron:
AH

Ik had nog wat Griekse yoghurt over van de winterwraps en daar heb ik dit lekker toetje meegemaakt.

17 januari 2013

Vis stroganoff

Ingrediënten:
  • 300 g witte rijst (zak 1 kg)     
  • 2 el olijfolie     
  • 1 ui, fijngesnipperd     
  • 1 zak paprikamix (3 stuks, groen en rood en geel), in reepjes     
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)     
  • 2 tl milde paprikapoeder     
  • 1 flesje kookroom (250 ml)     
  • 500 g kabeljauwfilet (zak 750 g, diepvries)     
 
Bereiden:
 
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de ui 1 min. Voeg de paprika toe en bak 5 min. Voeg de tomatenpuree en de paprikapoeder toe en bak nog 1 min.
 
2. Schenk de kookroom in de pan en breng tegen de kook. Draai het vuur laag. Leg de kabeljauwfilet tussen de paprika en stoof de vis met de deksel op de pan 15 min. Neem de deksel van de pan en laat de vis stroganoff in 5 min. tot de gewenste dikte inkoken.
 
3. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst.
 
Bron:
 
Ik neem me steeds weer voor vaker vis te eten, vandaar dit recept. Ik heb nog een teentje knoflook en een scheutje wodka toegevoegd.
 
 

15 januari 2013

Traktatie: prinses van eierkoek

Benodigdheden:
  • Printer
  • Papier
  • Lijm
  • Eierkoek
  • Mini smarties
  • Chocolade / Glazuur
  • Chocopasta / Jam
Traktatie maken:
  1. Print de werktekening.
  2. Vouw de tekening op de stippellijn dubbel. Zorg dat de prinsessen zichtbaar zijn. Besmeer de binnenkant van het papier met lijm. En klap dubbel. Wacht tot de lijm droog is en knip de prinsessen uit.
  3. Leg twee eierkoeken met de vlakke kant tegen elkaar aan en snijd deze doormidden. Smeer tussen de eierkoeken chocopasta of jam. en druk ze opnieuw tegen elkaar.
  4. Steek tussen de eierkoeken het prinsessenlijfje.
  5.  Smelt wat chocolade. Gebruik de chocolade om de eierkoeken met smarties te beplakken. I.p.v. chocolade kun je ook glazuur gebruiken.
Bron:
Traktatie-maken.nl

 

 

Zuurkool- appelstamp met rookworst

Ingrediënten:
  • 1 1/2 kg kruimige aardappelen     
  • 2 friszoete en stevige appels (bijv. jazz)     
  • 125 g gerookte spekblokjes (duopak 250 g)     
  • 1 el mosterd     
  • 1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g)     
  • 50 g rozijnen     
  • 1 magere rookworst (250 g)     
Materialen:
  • pureestamper

Bereiden:
1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Snijd de ongeschilde appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes.
 
2. Bak in een kleine braadpan de spekblokjes op laag vuur uit. Schep de mosterd erbij en roer glad. Voeg de zuurkool met aanhangend vocht, appel, rozijnen en peper toe. Schep alles om en doe de deksel op de pan. Stoof de zuurkool met appel 15 min.
 
3. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de worst in plakjes. Giet de aardappelen af en stamp grof met de pureestamper. Voeg de zuurkool met het vocht en de rookworst toe en schep alles voorzichtig om.
 
Bron:
 
Een lekker winters stamppotje die snel op tafel staat. Heerlijk met dit koude weer!

14 januari 2013

Win­ter­wraps met kal­koen en an­dij­vie

Ingrediënten:
  • 100 g chorizoworst (of salami), in blokjes     
  • 300 g kalkoenfilet, in reepjes     
  • 1 grote ui, gesnipperd     
  • 1 rode paprika, in blokjes     
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder     
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)     
  • 8 wraptortilla's     
  • 150 g Griekse yoghurt     
  • 1 zak panklare andijvie (250 g)     

Bereiden:
In hapjespan chorizo zachtjes uitbakken. Kalkoen, ui en paprika erdoor scheppen en alles 5 min. roerbakken. Paprikapoeder erover strooien en even meebakken. Tomatenblokjes met vocht en zout en peper naar smaak toevoegen. Nog 10 min. op matig vuur tot dikke saus laten inkoken.
 
Intussen wraptortilla's verwarmen volgens aanwijzing op verpakking. Tortilla's bestrijken met Griekse yoghurt en rauwe andijviereepjes erover verdelen. Kalkoen met saus in midden scheppen. Onderkant en zijkanten van tortilla's over vulling vouwen. Wraps over vier borden verdelen.
 
Bron:
AH

Lekker en snel klaar! Ideaal voor een doordeweekse dag.

13 januari 2013

Vlaamse karbonade (of in bier gestoofd rundvlees) van Nigella Lawson

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel eenden- of ganzenvet, of olie naar keuze
  • 250 gram gerookte magere spekreepjes
  • 4 uien, gehakt
  • 2 theelepels (10ml) piment
  • 2 theelepels (10ml) gedroogde tijm
  • 1,5 kg runderschenkels, in stukken van 4-5 cm
  • 50 gram bloem
  • 6,25 dl runderbouillon
  • 4 theelepels (20 ml) grove mosterd
  • 3 eetlepels (45 ml) donkerbruine basterdsuiker
  • 5,25 dl donker Belgisch bier
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 theelepel ( 5ml) grof zeezout of 1/2 theelepel fijn tafelzout
  • royaal zwarte peper uit de molen
Bereiden:

Verhit de oven tot 150 graden.

Laat 1 eetlepel vet of olie warm worden in een grote braadpan met dikke bodem op matig vuur. Doe er de spekjes bij en laat die, ze dikwijls omscheppend, in 5-10 minuten uitbakken, tot ze een beetje krokant zijn geworden.

Roer er de gehakte ui door en zet het vuur laag. Laat de uien- terwijl je zo nu en dan omschept- 10 minuten meebakken, tot ze zacht zijn.

Roer er de piment en de tijm door en doe er dan de stukken runderschenkel bij. Hussel en wentel, voor het gemak met een paar spatels of iets dergelijks, het vlees met en door de inhoud van de pan.

Strooi de bloem in de pan en roer om alles zo goed mogelijk te mengen.

Giet de bouillon in een grote kan, roer er de mosterd en de suiker door, giet er dan het bier bij(als dat in de kan past) en giet dit alles over het vlees en alle andere lekker dingen in de pan.

Roer en laat dit alles aan de kook komen. Doe er de laurierblaadjes, zout en royaal peper uit de molen bij, leg het deksel op de pan en wankel met de zware pan naar de oven.

Zet de pan 3 uur in de oven tot het vlees vorkzacht is en- als je dat kunt opbrengen- laat het afkoelen, zonder deksel, voordat je het, met deksel in de koelkast zet en daar laat staan om je de volgende dag in verrukking te brengen. Maar op de dag dat je dit kookt is het ook fantastisch en geduld is een overschatten deugd.

Bron:
Keuken van Nigella Lawson

Wederom een recept uit het kookboek "Keuken" van Nigella. Wij aten het met aardappeltjes uit de oven in platats van Vlaamse frieten, maar gekookte aardappels of aardappelpuree is er natuurlijk ook heerlijk bij. Nigella noemt daarnaast nog gnocchi of pappardelle als optie. Je kunt er alle kanten mee op.

Ik heb een paar kleine aanpassingen aan het recept gedaan: de eendenvet/olie heb ik achterwege gelaten, spekreepjes geven al voldoende vet. Ook de bloem heb ik weggelaten, omdat ik stoofvlees altijd net zo lang laat stoven tot het uit zichzelf gebonden is. Het heeft bij mij dan ook langer in de oven gestaan dan de door Nigella voorgeschreven 3 uur.


Stoofpeertjes

Ingrediënten:
  • 1 kg Gieser Wildeman stoofperen
  • rode wijn
  • 2 kaneelstokjes
  • vanillestokje of vanillesuiker
  • 1 steranijs
  • schepje suiker

Bereiden:
Schil de peren en snijd ze in stukjes of laat de peren in z'n geheel voor een mooie presentatie op het bord. Doe ze in de pan samen de de suiker en specerijen. Laat de peren circa 2, 5 uur op een laag pitje garen.

Met de specerijen kun je variëren, denk ook eens aan kruidnagel of kardemom. De peertjes zijn heerlijk als bijgerecht of toetje en kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Het kookvocht kun je eventueel indikken met wat maizena.

Eet smakelijk!

10 januari 2013

Ma­ge­re var­kens­fri­cas­see

Ingrediënten:
  • 300 g basmatirijst     
  • 2 el olijfolie     
  • 2 sjalotten, gesnipperd     
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden     
  • 1 schaal varkensfiletlapjes à la minute (300 g), in reepjes     
  • 1 schaal kastanjechampignons (250 g), in plakjes     
  • 1 bekertje crème fraîche light (125 ml)     
  • 1 pak tuinerwten extra fijn (450 g, diepvries)     
  • 1 bakje basilicum (15 g), alleen de blaadjes     


Bereiden:
 
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 
2. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 3 min. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak op hoog vuur 2 min. mee met de sjalot en knoflook. Voeg de champignons toe en bak 3 min. mee. Zet het vuur laag en voeg de crème fraîche toe. Warm nog 2 min. door.
 
3. Kook ondertussen de tuinerwten 5 min. en schep ze door het vlees-champignonmengsel. Verdeel de rijst en fricassee (het vlees in de saus) over 4 borden en bestrooi met het basilicum.
 
Bron:

9 januari 2013

Ge­smoor­de spits­kool

Ingrediënten:
  • 1 spitskool, in kwarten     
  • 10 g boter     
  • 50 g schenkstroop     
  • 125 g magere spekreepjes (duopak 250 g)     

Bereiden:

Verwijder de harde kern van de kool en snijd de kool in reepjes. Verhit de boter en voeg de kool, 50 ml water en de stroop toe. Laat op laag vuur in 30 min. gaar worden.

Neem de deksel van de pan en bak op hoog vuur 10 min. tot het vocht is verdampt. Bak ondertussen in een koekenpan zonder olie of boter de spekreepjes in 6 min. knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en schep door de kool.

Bron:

7 januari 2013

Gei­ten­kaas­sa­la­de met drui­ven

Ingrediënten:
  • 2 el cranberrycompote     
  • 4 el appelsap     
  • 2 el extra vierge olijfolie     
  • 1 zak rucola slamelange (75 g)     
  • 125 g verse geitenkaas 55+ (Bettine)     
  • 200 g rode druiven, gehalveerd     

Bereiden:
 
Meng de cranberrycompote met het appelsap en de olijfolie. Verdeel de sla over een schaal en verdeel de druiven en geitenkaas er over. Verdeel de cranberry dressing er over.
 
Bron:
AH

Ik had nog een beetje cranberrycompote in de vriezer van de Kerst (varkenshaas gevuld met cranberry) en ik ben gek op geitenkaas, dus de keuze was snel gemaakt toen ik dit recept zag!

5 januari 2013

Chili con carne met kaas van Nigella Lawson

Ingrediënten:
110 g chorizo, in dikke munten gesneden en gehalveerd
500 g rundergehakt, bij voorkeur biologisch
½ theelepel cacao
1 theelepel (5 ml) gedroogde oregano
1 eetlepel (15 ml) zongedroogde tomatenpasta of tomatenpuree
1 blik (400 g) gehakte tomaten
2 theelepels (10 ml) worcestersaus
1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
250 g verse mozzarella, in stukjes
handvol verse, gehakte koriander, voor erbij (desgewenst)

Bereiden:
Zet een niet te grote gietijzeren braadpan of andere pan met dikke bodem (met passend deksel) op het vuur en leg er de stukjes chorizo in. Bak ze tot ze een heldere, oranje olie beginnen af te geven; niet langer.
 
Doe het gehakt erbij en maak dat met een houten vork een beetje los, terwijl je het in de olie wentelt en door de chorizo roert.
 
Strooi wanneer het gehakt zijn rauwe kleur is kwijtgeraakt cacao en oregano in de pan. Doe er de klodder tomatenpasta of -puree bij en roer even goed voordat je de tomaten uit blik eraan toevoegt. Spoel het lege blik om met 125 ml water en giet het water in de pan. Dan zijn de worcestersaus en de uitgelekte, afgespoelde kidneybonen aan de beurt. Laat alles aan de kook komen.
 
Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en houd de chili 20 minuten tegen de kook aan. Ik doe de chili dan vaak over in een koude schaal (om hem snel af te laten koelen), om hem later op te warmen en te eten. 
 
Als je naadloos tot eten overgaat, haal dan het deksel van de pan en zet het vuur hoger, zodat de chili weer lekker begint te borrelen. Zet dan het vuur uit en roer er de mozzarella door. Voeg zout en peper naar smaak toe, strooi er desgewenst koriander over en serveer de chili onmiddellijk.
 
Bron:
Keuken van Nigella Lawson
 
Hierboven staat het originele recept van Nigella. Ik heb het zelf iets aangepast. Wij eten chili con carne altijd zonder rijst of brood oid. Daarom heb ik de hoeveelheid bonen verdubbeld  (800 gram.) Daarnaast heb ik ui en paprika toegevoegd en het geheel lekker pittig op smaak gebracht met tabasco.

4 januari 2013

Mini quichepuntjes met garnalen

Ingrediënten:
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • crème fraîche
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum
  • zout en peper
 
Bereiding:
Verwarm de over voor op 200°C.
Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg. Klop 1 ei los met 3 eetlepels crème fraîche, de geraspte belegen kaas, zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte basilicum (vers of diepvries van Darégal) en de Hollandse garnalen en schep dit in de vormpjes. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat ze afkoelen tot lauwwarm en snijd ze in puntjes.

Bron:
Visrecepten.nl

2 januari 2013

Boursin hapje

Ingrediënten:
  • 1 komkommer
  • 1 groot pakje boursin met kruiden
  • semi-zongedroogde tomaatjes
  • basilicumblaadjes
  • vers gemalen zwarte peper
Bereiden:

Was de komkommer en snijd hem in de lengte door midden. Schaaf aan de onderkant met de kaasschaaf een randje eraf, zodat de komkommer blijft liggen. Schraap met een lepeltje de zaadjes er royaal uit, zodat je een uitholling krijgt. Dep de komkommer goed droog met keukenpapier.

Vul de holte met de boursin en strijk glad met een mes. Tot zover kan je dit hapje voorbereiden. Doe er plasticfolie omheen en bewaar in de koelkast.

Als je het hapje gaat serveren: snijd de komkommer in stukjes van ongeveer 1½cm en leg op elk stukje een blaadje basilicum en een stukje zongedroogde tomaat, zet vast met een cocktailprikker en maal er wat peper over.

Bron:
Carolines blog

Bedankt Caroline voor dit lekkere recept! Dit hapje is een wat ons betreft een aanrader.