Ingrediënten:
- 1 eetlepel eenden- of ganzenvet, of olie naar keuze
- 250 gram gerookte magere spekreepjes
- 4 uien, gehakt
- 2 theelepels (10ml) piment
- 2 theelepels (10ml) gedroogde tijm
- 1,5 kg runderschenkels, in stukken van 4-5 cm
- 50 gram bloem
- 6,25 dl runderbouillon
- 4 theelepels (20 ml) grove mosterd
- 3 eetlepels (45 ml) donkerbruine basterdsuiker
- 5,25 dl donker Belgisch bier
- 4 laurierblaadjes
- 1 theelepel ( 5ml) grof zeezout of 1/2 theelepel fijn tafelzout
- royaal zwarte peper uit de molen
Bereiden:
Verhit de oven tot 150 graden.
Laat 1 eetlepel vet of olie warm worden in een grote braadpan met dikke bodem op matig vuur. Doe er de spekjes bij en laat die, ze dikwijls omscheppend, in 5-10 minuten uitbakken, tot ze een beetje krokant zijn geworden.
Roer er de gehakte ui door en zet het vuur laag. Laat de uien- terwijl je zo nu en dan omschept- 10 minuten meebakken, tot ze zacht zijn.
Roer er de piment en de tijm door en doe er dan de stukken runderschenkel bij. Hussel en wentel, voor het gemak met een paar spatels of iets dergelijks, het vlees met en door de inhoud van de pan.
Strooi de bloem in de pan en roer om alles zo goed mogelijk te mengen.
Giet de bouillon in een grote kan, roer er de mosterd en de suiker door, giet er dan het bier bij(als dat in de kan past) en giet dit alles over het vlees en alle andere lekker dingen in de pan.
Roer en laat dit alles aan de kook komen. Doe er de laurierblaadjes, zout en royaal peper uit de molen bij, leg het deksel op de pan en wankel met de zware pan naar de oven.
Zet de pan 3 uur in de oven tot het vlees vorkzacht is en- als je dat kunt opbrengen- laat het afkoelen, zonder deksel, voordat je het, met deksel in de koelkast zet en daar laat staan om je de volgende dag in verrukking te brengen. Maar op de dag dat je dit kookt is het ook fantastisch en geduld is een overschatten deugd.
Bron:
Keuken van Nigella Lawson
Wederom een recept uit het kookboek "Keuken" van Nigella. Wij aten het met aardappeltjes uit de oven in platats van Vlaamse frieten, maar gekookte aardappels of aardappelpuree is er natuurlijk ook heerlijk bij. Nigella noemt daarnaast nog gnocchi of pappardelle als optie. Je kunt er alle kanten mee op.
Ik heb een paar kleine aanpassingen aan het recept gedaan: de eendenvet/olie heb ik achterwege gelaten, spekreepjes geven al voldoende vet. Ook de bloem heb ik weggelaten, omdat ik stoofvlees altijd net zo lang laat stoven tot het uit zichzelf gebonden is. Het heeft bij mij dan ook langer in de oven gestaan dan de door Nigella voorgeschreven 3 uur.