31 december 2012

Tulband met een vulling van ahornsiroop en pecannoten van Nigella Lawson

Ingrediënten:

Voor de vulling:
  • 75 gram bloem
  • 30 gram zachte, ongezouten boter
  • 1 theelepel (5ml) kaneel
  • 150 gram pecannoten, grofgehakt
  • 1,25 dl ahornsiroop

 Voor het beslag:
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel (5 ml) bakpoeder
  • 1 theelepel (5 ml) dubbelkoolzure soda
  • 125 gram zachte, ongezouten boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2,5 dl creme fraiche of zure room
  • 1-2 theelepels (5-10 ml) poedersuiker
  • olie met een neutrale smaak, om de vorm in te vetten
Materialen:
  • Tulbandvorm met een doorsnede van 23 cm (2,4 liter)
Werkwijze:
Verhit de oven tot 180 graden. Vet je tulbandvorm in met neutrale olie en zet hem omgekeerd op een krant om de overtollige olie eruit te laten lopen.

Maak de vulling door met een vork de 75gram bloem en 30 gram boter te mengen tot je een mengsel hebt dat lijkt op het deeg voor een crumble. Meng er dan, nog steeds met de vork, de kaneel, gehakte pecannoten en ahornsiroop door, zodat je een kleverig, klonterig mengsel krijgt. Zet het even opzij.

Zeeg voor het beslag de 300 gram bloem, bakpoeder en dubbelkoolzure soda in een kom.

Roer nu de boter en suiker romig (dat wil zeggen: klop ze tot je een mengsel krijgt dat licht van textuur en bleek van kleur is.) Klop er nu 1 eetlepel van het bloemmengsel door, dan 1 ei, dan nog 1 eetlepel van het bloemmengsel, gevolgd door het tweede ei.

Voeg er nu, steeds kloppend, de rest van het bloemmengsel aan toe, en tot slotte de crème fraîche of zure room. Je krijgt uiteindelijk een tamelijk stevig beslag.

Schep iets meer dan de helft van het beslag in de ingevette tulbandvorm. Smeer het beslag een beetje omhoog langs de buitenrand en om de opening midden in de vorm. zodat je een rand creëert, om te zorgen dat de kleverige vulling niet naar de wanden van de vorm lekt.

Schep zorgvuldig de ahornsiroopvulling in de holte van het beslag en bedek de vulling vervolgens met de rest van het beslag. Strijk de bovenkant glad en zet de vorm 40 minuten in de oven, maar controleer in elk geval alvast na 30 minuten met een caketester hoe ver je gebak is.

Wanneer het gebak gaar is, komt de caketester er schoon uit voor zover het de cake betreft (een kleverige vulling blijft er natuurlijk wel aan kleven.) Laat de tulband 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster, maak dan met een spateltje de randen los (ook die rond de opening in het midden) en los de tulband op het rooster.

Bestuif de tulband wanneer hij is afgekoeld met poedersuiker door ongeveer 1 theelepel ervan door een theezeefje te strooien.

Bron:
Keuken van Nigella Lawson

Mijn goede voornemen voor 2013 is om vaker uit de fantastische kookboeken van Nigella te koken.
Ik wens al mijn volgers een liefdevol, gezond en smakelijk 2013!



       
       

30 december 2012

Frambozenparfait met amaretto

Ingrediënten:
  • 500 g frambozen
  • 3 middelgrote eieren
  • 250 g mascarpone
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1/4 l slagroom
  • 4 el Amaretto
  • 50 g amaretti-koekjes

Bereiden:
  1. Bekleed een kleine cakevorm met plastic folie.
  2. Verkruimel de amaretti-koekjes.
  3. Pureer de helft van de frambozen met de helft van de suiker.
  4. Doe de eieren met de rest van de suiker in een grote kom en klop au-bain-marie dik en schuimig (zet de kom op een pan met daarin een bodempje kokend water, het water mag de pan niet raken)
  5. Haal de kom van het vuur en spatel de mascarpone en Amaretto erdoor.
  6. Klop de slagroom stijf en spatel erdoor.
  7. Spatel voorzichtig de overgebleven frambozen en de verkruimelde koekjes erdoor.
  8. Roer nu grofweg zigzaggend met een vork de frambozenpuree erdoor, zodat je een marmer-effect krijgt.
  9. Schep in de vorm, dek af met folie en laat in de vriezer in ± 4 uur bevriezen.
Serveren:
Snij de parfait in plakken. Garneer eventueel met wat frambozen.

Bron:
Koken met Karin

Ik plaats van amaretti koekjes heb ik bitterkoekjes gebruikt, omdat het een glutenvrij toetje moest worden. Het was de eerste keer dat ik een parfait heb gemaakt en er kan nog wel een en ander aan verbeterd worden, maar de smaak was wel goed. Heel handig dat je het van te voren helemaal kan voorbereiden.

Ra­ta­touil­le­qui­che

Ingrediënten:
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
  • 1 el olijfolie 
  • 1/2 courgette, in blokjes 
  • 1 rode paprika, in blokjes 
  • 4 eieren
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g) 
  • 1 beker crème fraîche (200 ml)
  • 100 g geitenkaas 55+ (Bettine blanc)

Bereiden:

1. Verwarm de oven op 180 °C. Bekleed de vorm met het deeg. Verhit de olie in een pan. Bak de courgette en de paprika 3 min. op hoog vuur. Giet af en schep in de quichevorm.

2. Klop de eieren los met de tomatenpuree, de crème fraîche, peper en zout. Schenk over het groentemengsel en verkruimel de kaas erover. Bak 45 min.

Tip:U kunt de quiche 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm 20 min. in de oven op 160 °C. Koud ook lekker.

Bron:
AH

Een heerlijke quiche!

29 december 2012

Scan­di­na­vi­sche sa­la­de met zalm

Ingrediënten:
  • 1 kg aardappelen vastkokend     
  • 1 bakje dille (15 g), blaadjes fijngesneden     
  • 2 zakken Hollandse rauwkost (a 150 g)     
  • 4 grote augurken (pot 680 g), in plakjes     
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml)     
  • 2 tl mierikswortel (potje 140 g)     
  • 2 pakjes gerookte zalmfilet (a 100 g)     

Bereiden:
  1. Schil de aardappelen, snijd in blokjes van 1 x 1 cm en kook in water met zout in 10 min. gaar. Laat afkoelen.
  2. Meng de aardappelen met de dille, rauwkost en augurk.
  3. Roer de crème fraîche los met de mierikswortel en breng op smaak met peper en zout. Meng door de salade. Verdeel de zalm erover. Lekker met een hardgekookt ei.
Tip:
U kunt deze salade 2 uur van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat 30 min. voor serveren op kamertemperatuur komen.

Bron:

28 december 2012

Groen­te-no­ten­tim­baal­tje

Ingrediënten:
  • 1 potje gegrilde rode paprika (295 g), uitgelekt     
  • 1 el zonnebloemolie     
  • 300 g spinazie     
  • 185 g roomkaas     
  • 100 g gezouten cashewnoten, gehakt     
  • 2 el pistachenoten, gehakt     

Materialen:

  • vershoudfolie, 4 timbaaltjes

Bereiden

Bekleed de timbaaltjes met vershoudfolie en met de paprika. Verhit de olie in een wok en roerbak de spinazie 3 min. doe de spinazie in een vergiet. Duw met een lepel zo veel mogelijk vocht eruit. Schep om met de roomkaas en noten. Verdeel over de timbaaltjes. Druk aan. Stort op een bord. Bestrooi met de gehakte noten.

Bron:
AH

Lekker als voorgerecht, maar ook heerlijk als bijgerecht voor een buffet. Dan maak je er gewoon 1 grote van in plaats van 4 kleintjes. De gegrilde rode paprika aan de buitenkant combineert heerlijk met de romige spinazie/notenvulling.

27 december 2012

Roast potatoes


Ingrediënten:
  • ganzen- of eendenvet
  • iets kruimige aardappels
  • rozemarijn

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels circa 10 minuten in water met zout. Giet na 10 minuten het water af en schudt de aardappels in de pan, zodat ze een beetje kruimig worden.Schep ganzenvet naar eigen inzicht in een braadslede en laat deze in de voorverwarmde oven op temperatuur komen. (Als je de oven opendoet walmt het vet). Doe de aardappeltjes voorzichtig over in de braadslede en voeg rozemarijn naar smaak toe.

De aardappeltjes zijn klaar als ze goudbruin en mooi krokant zijn. In plaats van ganzen- of eendenvet kun je ook gebruiken, maar dat geeft wel een andere smaak. Ganzen en eendenvet geeft een hele lekkere smaak aan de aardappels. In dit recept noem ik geen exacte hoeveelheden. Vind je dat wel prettig dan zijn er genoeg recepten op internet te vinden o.a van Nigella Lawson en Jamie Oliver. Maak vooral niet te weinig, want deze aardappeltjes vinden gretig aftrek!

Varkenshaas met cranberry's

Ingrediënten:
  • 1 zak cranberry's (ca. 450 g)
  • 100 g suiker of 4 eetl. honing
  • scheutje port, bessenjenever of water
  • 3 grote varkenshaasjes (ca. 1 kg)
  • zout
  • versgemalen peper
  • 200 g (kruiden)roomkaas
  • 12 plakken parmaham
  • 100 g boter of vloeibaar bakproduct
  • keukengaren

  •  
    Bereiden:
    Kook de cranberry's met suiker, een scheutje port, bessenjenever of water circa 5 minuten en laat iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C.
     
    Snijd de varkenshaasjes in de lengte open zonder ze helemaal door te snijden. Bestrooi de snijkanten met zout en peper en strijk de roomkaas erover. Verdeel daarover een laagje cranberry's. Vouw de varkenshaasjes dicht en omwikkel ze met parmaham. Bind ze op afstanden van 3 cm losjes op met keukengaren.
     
    Bak ze rondom 3 minuten in de boter en zet ze daarna in de pan of braadslee 20 minuten in de oven. Laat ze onder aluminiumfolie 5 minuten rusten en serveer ze in dikke plakken gesneden
     
    Bron:
     
    Dit was ons hoofdgerecht op 2e kerstdag. Op de foto lijkt het wat rommelig, maar de smaak was heerlijk!!
     

    15 december 2012

    Rog­ge­brood­jes met ka­ten­spek­mous­se

    Ingrediënten:
    • 2 x 100 g katenspek     
    • 1 kuipje MonChou zacht & luchtig 
    • 1 eetlepel Zaanse mosterd     
    • 9 plakjes roggebrood, Fries     
    Materialen:
    • blender of keukenmachine


    Bereiden:
    Maal het katenspek fijn in de blender. Doe de katenspekmousse in een kom en schep de mon chou en de mosterd erdoorheen. Voeg (versgemalen) peper naar smaak toe. Bestrijk een plak roggebrood met katenspekmousse. Leg er een plakje roggebrood bovenop en bestrijk dit ook met de mousse. Maak zo nog een laagje en eindig met roggebrood. Snijd in zes blokjes. Herhaal ditmet de overige 6 plakjes roggebrood en de rest van de katenspekmousse.
     
    Tip:
    Roggebroodjes garneren? Prik er dan met een cocktailprikkertje een Amsterdamse ui in.

    9 december 2012

    Kip­wrap met to­ma­ten­may­o­nai­se

    Ingrediënten:
    • 3 el mayonaise     
    • 6 semi-zongedroogde tomaten (potje 295 ml), fijngesneden     
    • 2 grote tortilla's (pak 370 g)     
    • 50 g ijsbergsla, in reepjes     
    • 100 g kipfilet (vleeswaren)     


    Bereiden:
    Roer de mayonaise door de tomaten en bestrijk hier de tortilla's mee. Verdeel de ijsbergsla en de kipfilet over de tortilla's. Rol de tortilla's strak op, snijd ze schuin doormidden.  Bewaar tot gebruik verpakt in vershoudfolie in de koelkast.

    Bron: