Voor de vulling:
- 75 gram bloem
- 30 gram zachte, ongezouten boter
- 1 theelepel (5ml) kaneel
- 150 gram pecannoten, grofgehakt
- 1,25 dl ahornsiroop
Voor het beslag:
- 300 gram bloem
- 1 theelepel (5 ml) bakpoeder
- 1 theelepel (5 ml) dubbelkoolzure soda
- 125 gram zachte, ongezouten boter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 2,5 dl creme fraiche of zure room
- 1-2 theelepels (5-10 ml) poedersuiker
- olie met een neutrale smaak, om de vorm in te vetten
- Tulbandvorm met een doorsnede van 23 cm (2,4 liter)
Verhit de oven tot 180 graden. Vet je tulbandvorm in met neutrale olie en zet hem omgekeerd op een krant om de overtollige olie eruit te laten lopen.
Maak de vulling door met een vork de 75gram bloem en 30 gram boter te mengen tot je een mengsel hebt dat lijkt op het deeg voor een crumble. Meng er dan, nog steeds met de vork, de kaneel, gehakte pecannoten en ahornsiroop door, zodat je een kleverig, klonterig mengsel krijgt. Zet het even opzij.
Zeeg voor het beslag de 300 gram bloem, bakpoeder en dubbelkoolzure soda in een kom.
Roer nu de boter en suiker romig (dat wil zeggen: klop ze tot je een mengsel krijgt dat licht van textuur en bleek van kleur is.) Klop er nu 1 eetlepel van het bloemmengsel door, dan 1 ei, dan nog 1 eetlepel van het bloemmengsel, gevolgd door het tweede ei.
Voeg er nu, steeds kloppend, de rest van het bloemmengsel aan toe, en tot slotte de crème fraîche of zure room. Je krijgt uiteindelijk een tamelijk stevig beslag.
Schep iets meer dan de helft van het beslag in de ingevette tulbandvorm. Smeer het beslag een beetje omhoog langs de buitenrand en om de opening midden in de vorm. zodat je een rand creëert, om te zorgen dat de kleverige vulling niet naar de wanden van de vorm lekt.
Schep zorgvuldig de ahornsiroopvulling in de holte van het beslag en bedek de vulling vervolgens met de rest van het beslag. Strijk de bovenkant glad en zet de vorm 40 minuten in de oven, maar controleer in elk geval alvast na 30 minuten met een caketester hoe ver je gebak is.
Wanneer het gebak gaar is, komt de caketester er schoon uit voor zover het de cake betreft (een kleverige vulling blijft er natuurlijk wel aan kleven.) Laat de tulband 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster, maak dan met een spateltje de randen los (ook die rond de opening in het midden) en los de tulband op het rooster.
Bestuif de tulband wanneer hij is afgekoeld met poedersuiker door ongeveer 1 theelepel ervan door een theezeefje te strooien.
Bron:
Keuken van Nigella Lawson
Mijn goede voornemen voor 2013 is om vaker uit de fantastische kookboeken van Nigella te koken.
Ik wens al mijn volgers een liefdevol, gezond en smakelijk 2013!