24 april 2012

Hobbykok Pluis op Facebook

Vanaf heden heeft Hobbykok Pluis ook een facebook pagina:

http://www.facebook.com/HobbykokPluis

Haring met rodebietpesto

Ingrediënten:

  • 2 el pijnboompitten (zakje 65 g)
  • 200 g gekookte bieten (schaal 500 g), geschild
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 el balsamicoazijn (flesje 250 ml)
  • 2 el mayonaise
  • 1 schaal Hollandse Nieuwe haring (3 stuks)
  • 1/2 bakje bieslook (a 25 g)

Materialen:

  • keukenmachine

Bereiden:

  1.  Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Doe ze in de keukenmachine. Voeg de bietjes, ui, azijn en mayonaise toe en pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Snijd de haringen in stukken van 4 cm en leg op een schaal. Snijd de bieslook in stukken van ca. 4 cm. Schep op elk stukje haring wat pesto. Garneer met bieslook.

Bron:
AH

23 april 2012

Cupcakes met basilicumroom

Ingrediënten:
  • 3 el sesamzaad (bakje 100 g)
  • 1/2 potje semi-zongedroogde tomaten (a 295 ml), uitgelekt
  • 3 eieren
  • 170 ml olijfolie
  • 2 zakjes bosui (a 3 stuks), in ringetjes
  • 310 g bloem, gezeefd
  • 1 1/2 el bakpoeder
  • 1 bakje mascarpone (zachte roomkaas, 250 g)
  • 1 bakje basilicum (15 g), blad fijngesneden

Materialen

  • muffinvorm met 12 holtes, ingevet,
  • spuitzak

Bereiden:

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.

2. Snijd de tomaten in reepjes. Klop de eieren en olie met een mixer glad en luchtig. Spatel er de bosui, tomaat, sesamzaad en peper naar smaak door. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en een mespunt zout. Spatel luchtig door het eimengsel. Verdeel het beslag over de muffinvorm en bak in ca. 25 min. goudbruin.

3. Roer ondertussen de mascarpone los en voeg het basilicum en peper en zout naar smaak toe. Neem de cupcakes uit de oven en laat eerst 5 min. in de vorm, en vervolgens uit de vorm helemaal afkoelen. Versier ze, eventueel met behulp van een spuitzak, met een toef basilicumroom.

Bron:
AH

De mening over deze cupakes liep uiteen. De cakes zelf waren wat droog, maar door de combinatie met de room was dat niet zo erg. Het zag er in ieder geval erg mooi uit!

22 april 2012

Cupcakes

Dit weekend kwamen mijn nichtjes gezellig logeren. Op de vraag wat ze graag zouden willen doen was het antwoord: cakejes bakken! Mijn nichtje had er zelfs speciaal haar "smurfen: schort voor meegenomen.Het werd een lekker geklieder (de keuken is inmiddels weer schoon....) met een mooi eindresultaat!

Een ding is zeker: Hobbykok Pluis heeft alvast opvolging gevonden ;-)




21 april 2012

Pittige rabarbercompote met aardbeien

Ingrediënten:
  • 350 g rabarber
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 150 g aardbeien
  • 1/2 limoen, uitgeperst

 

Voorbereiden:

1. Snijd de rabarber in stukken van 2 cm en doe ze met 2 el water in een pan. Voeg de suiker, het kaneelstokje en rode peper toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag, en kook de rabarber in ca. 10 min. gaar. Laat de rabarbercompote afkoelen.

Bereiden:

2. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in partjes. Schep de aardbeien door de rabarber en breng de compote op smaak met het limoensap. Lekker bij gevogelte of gebraden varkensvlees of als dessert met vanille-ijs.

Tip:

Rabarber en aardbeien: een geliefde combinatie. Dit bijzondere en met recht originele recept is lekker als bijgerecht, maar ook als dessert.

Bron:

Bananenbrood met pecannoten

Ingredienten:
  • 100 g zachte boter
  • bloem om te bestuiven
  • 3 rijpe bananen
  • 50 g ongezouten cashew- of pecannoten
  • 150 g rietsuiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 theel. zout
  • 150 g zelfrijzend bakmeel,gezeefd
 
Voorbereiden:
Vet een cakeblik in met een klontje van de boter en bestrooi met wat bloem. Verwarm de oven voor op 160°C.
 
Bereiden:
Prak de bananen met een vork en hak de noten fijn. Roer de rest van de boter en de suiker in een grote kom met een garde licht en romigen roer er dan de bananenpuree door. Roer de eieren er voorzichtig door en voeg het zout en inporties het zelfrijzend bakmeel toe tot een egaal beslag. Giet het beslag in de vorm en bestrooi met de gehakte noten. Bak het brood in circa 1 tot 1,5 uur gaar in het midden van de oven. Als een satéprikker er droog uitkomt, is het brood gaar. Laat het brood afkoelen tot lauw en stort het dan op een plank. Snijd in dikke plakken.
 
Bron:
Boodschappen

20 april 2012

Kaasbakje met Italiaanse salade

Ingrediënten:
  • 150 g geraspte Parmezaanse kaas
  • handje rucola of bladsla, kleiner gesneden
  • 1 gele paprika, zonder zaadjes, in smalle reepjes
  • 1 lente-/bosuitje, in smalle ringen
  • 75 g groene olijven, zonder pit, gehalveerd
  • 1 vleestomaat, in blokjes
  • blaadjes basilicum, voor garnering
  • voor de dressing:
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. wittewijnazijn of citroensap
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • zout en versgemalen peper
Materiaal:
  • bakplaat bekleed met bakpapier
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170°C. Teken 4 cirkels van 15 cm op het bakpapier en strooi hierin de kaas. Zet de bakplaat 7-10 minuten in het midden van de oven en laat de kaas smelten. Leg iedere parmezaancirkel in een kopje of kommetje, duw iets aan, laat afkoelen, haal het voorzichtig los en wip het eruit (dit kan een dag van tevoren mits goed afgesloten bewaard). Leg op de bodem van ieder bakje een bedje rucola en verdeel daarover de groenten, gemengd met de dressing. Garneer met blaadjes basilicum.

Tip
Meng eens 1 theelepel tomatenpesto door de dressing.

Variatie:
Vervang blokjes vleestomaat door reepjes gedroogde tomaat op olie.

Bron:
Boodschappen:

19 april 2012

Spaghetti met spinazie en spekjes

Ingrediënten:
  • 300 g spaghetti
  • 1 el olijfolie
  • 1 duopak magere spekreepjes (250 g)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 750 gr gehakte spinazie (zak 1 kg, diepvries)
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml)

Bereiden:

1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan. Bak de spekreepjes in 6 min. knapperig en neem uit de pan. Fruit de ui 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de bevroren spinazie toe. Bak 8 min. tot de blokjes ontdooid zijn en het vocht is verdampt. Voeg de spekjes en crème fraîche toe.

2. Meng de spaghetti door de spinazie en breng op smaak met peper en zout.

Bron:
AH

Een lekker makkelijke pasta met ingrediënten die je eigenlijk altijd wel in huis hebt.

Amuse: makkelijk soepje


Ingrediënten:
  • 1 blik of zak champignonsoep
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 2 eetl. gehakte verse bieslook
  • (100 ml kookroom)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • scheutje sherry
  • 6 minisoepkommetjes of bakjes
Bereiden:
Verwarm de soep met de room en voeg de tomatenpuree en een scheutje sherry toe. Schep de garnalen en de bieslook erdoor en serveer in de kommetjes.

Bron:
Boodschappen

Super simpel, maar wel lekker!

17 april 2012

Kruidentuintje


Als enthousiaste hobbykok kun je natuurlijk niet zonder kruiden... Vandaar dat ik op ons dakterras een kruidentuintje begonnen ben. Tot nu toe deden we niet zo veel met het dakterras, maar daar gaat nu dus verandering in komen!

Top op heden heb ik de volgende kruiden:

- tijm
- rozemarijn
- platte peterselie
- oregano
- munt
- salie
- bieslook
- maggiplant
- snijselderij

Basilicum heb ik altijd in de keuken staan, dat hou ik ook zo omdat het nogal een gevoelige plant is. Ik heb een handig kruidenpotje van Elho gevonden, die er ook nog eens heel erg leuk uit ziet! Je hebt verschillende varianten, enkel en dubbel, klein en groot en in verschillende kleuren. Ik heb er ook meteen een voor mijn moeder gekocht. Dit staat toch echt leuker dan het standaard potje waar ik ze normaal altijd in laat staan! De foto is helaas een beetje donker geworden, maar er zit standaard een kruidenschaartje in contrasterende kleur bij. Ook leuk om iemand cadeau te geven (inclusief  kruiden), is een wat anders als een bos bloemen of een fles wijn.




Naast kruiden heb ik ook een tomatenplant, een aantal aardbeiplantjes en een aalbessenstruik.


Ik ben heel benieuwd naar de oogst! Mocht iemand nog tips hebben dan hoor ik het graag. Koken gaat inmiddels best aardig, maar of ik ook groene vingers heb...

p.s.
hier vind je veel handige informatie over kruiden

Aardappelsalade met katenspek en rucola

Ingrediënten:
  • 1 zak aardappelblokjes (900 gram)
  • 150 gram katenspek
  • 125 ml crème fraîche
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 bosuitjes, in fijne ringen
  • 75 gram rucola
Materialen:
8 rechte glazen

Bereiding:
  1. Kook de aardappelblokjes in een bodem water met zout in 5 minuten gaar. Giet ze af en spoel ze kort met koud water om het garen te stoppen.
  2. Bak het katenspek in een droge koekenpan krokant uit en verkruimel grof.
  3. Roer in een kom de crème fraîche met de mayonaise, dille, 2 eetlepels water en zout en peper naar smaal tot een dressing. Schep de aardappelblokjes erdoor en daarna ook de rode ui, bosui en het spek.
  4. Verdeel de rucola in de glaasjes en schep de aardappelsalade erop. Of serveer de salade op een platte schaal. Bewaar de glaasjes of de schaal met salade afgedekt met vershoudfolie op een koele plek.
Bron:
Lange tafels

 

 

Tomaatjes gevuld met pittige makreelsalade

Ingrediënten:
  • 12 cherrytomaatjes
  • 100 gram gerookte makreel
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 1 theelepel sambal

Bereiding:

1. Snijd het kapje van elk tomaatje en hol ze uit met een scherp mesje. Snijd ook een dun plakje van de onderkant zodat ze blijven staan.

2. Prak de makreel met de mayonaise, ketchup, sambal en de helft van de peterselie

3. Vul de tomaatjes met de makreelsalade en bestrooi ze met de rest van de peterselie

Bron:
40 recepten voor amuses

 

Gevulde portobello uit de oven

Ingrediënten:
  • 4 portobello’s
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 50 g ontbijtspek, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 4 blaadjes salie, gehakt
  • 100 g zachte geitenkaas
  • zout en versgemalen peper
Voorbereiden:
Snijd de stelen van de portobello’s en hak deze fijn. Leg de portobello’s omgekeerd in een ovenschaaltje. Verwarm ondertussen de olie en fruit de ui in circa 5 minuten zacht. Voeg spekblokjes, gehakte portobellostelen, knoflook en kruiden toe en bak nog een paar minuten op lage stand. Schep dit mengsel in een kom en laat afkoelen.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de kaas door het paddenstoelenmengsel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel dit over de portobello’s en giet een beetje water in de ovenschaal. Bak de portobello’s in circa 15 minuten gaar en bruin.

Tip:
Lekker met pasta of gebakken aardappelen en een salade.

Bron:
Boodschappen

16 april 2012

Frangelico tiramisu


Ingrediënten:
  • 250 ml sterke espresso koffie
  • 250 ml Frangelico likeur + 60 ml
  • 2 eieren, eigeel en wit gescheiden
  • 75 g basterd suiker
  • 500 g mascarpone
  • 375 g lange vingers (30 stuks)
  • 100 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
  • 3 tl cacaopoeder
Bereiden:
1. Meng de koffie en de Frangelico. Klop de eiwitten stijf. Klop de eigelen met de 60 ml Frangelico en de suiker romig. Klop de mascarpone erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig in en klop weer.

2. Doop de lange vingers in het likeur-koffiemengsel. Leg op de bodem van een schaal een rij lange vingers en verdeel er de helft van het mascarponemengsel over.

3. Leg er weer een laag lange vingers op die in je in het koffie- likeurmengsel hebt gedoopt. Gooi de rest van het koffiemengsel erover.  En verdeel er de rest van het mascarponemengsel over.

4. Leg er een stuk plasticfolie over en zet voor minstens 6 uur in de koelkast, liever nog een hele nacht.

5. Meng voor het serveren de gehakte hazelnoten en 2 tl cacao en verdeel over de tiramisu. Strooi door een zeefje de laatste tl cacao erover en serveer.

Bron:



















De foto doet helaas geen eer aan het gerecht, maar het is echt heel lekker!

14 april 2012

Pasteitje met garnalenragout

Ingrediënten:

  • 1 doos pasteibakjes (4 stuks)
  • 100 g peultjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 bekertjes crème fraîche met verse kruiden (a 125 g)
  • 2 bakjes roze garnalen (a 125 g)
  • 2 eetlepels allesbinder (pak a 200 g)

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.

Dekseltjes van pasteibakjes lossnijden en pasteitjes in ca. 5 minuten in oven opwarmen.

Intussen peultjes schoonmaken, in ruitjes snijden en in ca. 3 minuten beetgaar koken. Sjalotjes schoonmaken en snipperen. In steelpan crème fraîche en garnalen zachtjes verwarmen. Peultjes en sjalotjes toevoegen.

Ragout binden met allesbinder en op smaak brengen met zout en peper.

Pasteibakjes op vier borden zetten. Ragout in pasteibakjes scheppen en afdekken met dekseltje.

Bron:
AH

De ragout heeft echt een hele lekker smaak. Wij hebben hollandse garnalen als garnering gebruikt.

12 april 2012

Scones (met clotted cream en jam)

Ingrediënten:

  • 225 g bloem of  zelfrijzend bakmeel.
  • 50 g boter
  • 2 flinke theelepels bakpoeder (1 theelepel bakpoeder bij gebruik zelfrijzend bakmeel )
  • 25 g suiker
  • mespunt zout
  • 150 ml  karnemelk
  • 1 ei

Materialen:

  • uitsteekvormpje doorsnede ca. 6 cm of muffinbakblik

Voorbereiding:

Oven voorverwarmen op  225° . Bakblik met bakpapier bekleden. Bakmeel met bakpoeder en zot boven kom zeven. Suiker toevoegen. Boter met 2 messen door bloem in kleine stukjes snijden. Ei met karnemelk loskloppen. Dit mengsel bij bloemmengsel schenken en geheel tot samenhangende bal kneden. Deeg tot lap van ca. 2 1/2 cm dik uitrollen. Uit deeg 8 rondjes steken, op bakblik leggen .

Scones in midden van oven in ca. 15-20 minuten lichtbruin bakken (oventijd kan per oven verschillen, de eerst keer dus even goed in de gaten houden).

Scones uit oven op rooster laten afkoelen.

Serveertips:
  • Eet de scones dezelfde dag (invriezen kan ook)
  • Heerlijk met clotted cream en jam

Clotted Cream

Ingrediënten:
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)
  • 1/2 bak mascarpone (à 250 g)

Bereiden:

Slagroom met mixer lobbig kloppen. Mascarpone in gedeelten toevoegen en room verder stijf kloppen

 


Hier eet  je je vingers bij op!!

11 april 2012

Briequiche met appel


Ingrediënten:
  • 6 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 2 el olijfolie
  • 1 struik bleekselderij, in boogjes
  • 1 bakje walnoten (60 g), grof gehakt
  • 4 eieren
  • 200 g volle Franse kwark (bak 500 g)
  • 1 friszure appel (bijv. Granny Smith)
  • 1 stuk roombrie (200 g), in plakken
Materialen:
  • quichevorm doorsnede ca. 26 cm, ingevet

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed de vorm met het deeg. Verhit de olie in een koekenpan en bak de bleekselderij 5 min. Schep met 3/4 van de walnoten in de vorm. Klop de eieren los met de kwark. Schenk over de bleekselderij.

2. Snijd de ongeschilde appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elk kwart in 3 parten. Leg dakpansgewijs en in een cirkel de brie en appel op de vulling. Bestrooi met de rest van de walnoten.

Bak in 35-40 min. goudbruin en gaar.

Bron:
AH

Hamterrine

  • 150 g roomkaas
  • 1 eetl. kappertjes
  • 1/2 appel, in zeer kleine blokjes
  • 5 zoetzure augurkjes, in zeer kleine blokjes
  • zout en versgemalen peper
  • 200 g beenham in dunne plakjes
  •  veldsla
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. witte balsamicoazijn
  • 4 geroosterde witte boterhammen
  • vershoudfolie
Voorbereiden:
Roer de roomkaas goed los in een grote kom. Schep hier de kappertjes, appel en augurkjes door. Breng op smaak met zout en peper. Leg 4 plakken ham dakpansgewijs naast elkaar op een stuk folie. Leg hier op dezelfde wijze nog 4 plakken op. Schep het roomkaasmengsel in het midden en rol de plakken ham met behulp van de folie stevig op. Draai de folie eromheen en laat de rol een uur of langer opstijven in de koelkast (dit kan een dag van tevoren).

Tip:
  •  Neem in plaats van roomkaas naturel eens tuinkruiden-roomkaas.
  • Vervang de beenham door rauwe ham.
  • Ook lekker als borrelhapje
Bron:
Boodschappen

Deze hamterrine is erg lekker! Echt een aanrader voor de paasbrunch.

9 april 2012

Pecannotentaart

Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 1/2 eetlepel kruidnagelpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 125 ml crème fraîche
  • 80 g pecannoten, ongezouten

Materialen:

  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten)
  • lage taartvorm (doorsnede 22 cm), ingevet

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 225 °C. Op met bloem bestoven aanrecht plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 25 cm doorsnede. Vorm bekleden met deeg. Overtollig deeg langs bovenrand wegsnijden. Bodem bedekken met cirkel van bakpapier. Steunvulling erin strooien. Taartbodem in midden van oven in ca. 15 min. lichtbruin bakken.
 
Intussen in kom eieren loskloppen met bloem, basterdsuiker, kaneel, kruidnagel en vanillesuiker. Crème fraîche erdoor roeren. Taartvorm uit oven nemen en steunvulling en bakpapier verwijderen.
 
Oventemperatuur terugschakelen op 200 °C. Pecannoten over taartbodem verdelen. Eimengsel in vorm schenken. In midden van oven taart in ca. 30 min. goudbruin en gaarbakken.
 
Taart uit oven nemen en laten afkoelen.
 
Bron:
AH

De taart smaakte heerlijk, alleen de bodem was keihard geworden. Iemand een idee hoe dat kan?

8 april 2012

Aarbeientrifle met wittechocoladeroom

Ingrediënten:
  • 6 eierkoeken
  • 75 ml zoete witte wijn (dessertwijn)
  • 500 g aardbeien, in plakjes
  • 250 ml slagroom (bekertje)
  • 200 g witte chocolade
  • 500 ml romige yoghurt aardbei
  • poedersuiker, om te bestrooien

Materialen:

  • ronde of ovale glazen schaal

Voorbereiden:

Eierkoeken over bodem van ronde of ovale schaal verdelen en wijn erover sprenkelen. Helft van aardbeienplakjes in laag op eierkoeken leggen. In kom slagroom bijna stijf kloppen. In pan laag water aan de kook brengen. Boven kleinere pan chocolade in stukjes breken. Pannetje in grotere pan hangen (bodems mogen elkaar niet raken) en chocolade zo (au bain marie) al roerend laten smelten. Yoghurt en vervolgens gesmolten chocolade door slagroom spatelen. Yoghurtroom erop scheppen en schaal met trifle tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

Rest van aardbeienplakjes decoratief op trifle rangschikken. Bestrooien met poedersuiker.

Bron:
AH

Een lekker toetje voor de paasdagen. Ik heb de eierkoeken vervangen door cake.

4 april 2012

Avocadodip (guacamole)

Ingrediënten:
  • 2 bosuitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 1 zakje verse koriander (15 g), grof gehakt
  • 1 limoen, geperst
  • 2 rijpe avocado's
  • tabasco

Bereiden:

Bosuitjes schoonmaken, witte deel van bosuitjes fijnhakken, groene deel in dunne ringen snijden. Knoflook boven kom uitpersen. Tomaat, wit van bosuitjes, koriander en 1 el limoensap door knoflook roeren. Avocado's halveren, pit verwijderen en avocado's met lepel uithollen. Vruchtvlees in diep bord scheppen en met vork fijnprakken. Tomaatmengsel erdoor roeren. Guacamole op smaak brengen met zout, tabasco en limoensap. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
 
Voor serveren guacamole bestrooien met bosuitjes. Lekker als snack, met tortillachips of als bijgerecht bij tortillagerechten.
 
Bron:
AH

Tomatensalsa

Ingrediënten:

  • 6 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1/2 bakje verse peterselie plat (a 15 g), zeer fijn gesneden
  • 2 eetlepels olie

Bereiden:

Snijd 6 tomaten in kleine blokjes, en 1 rode ui en 1/2 bakje platte peterselie. Schep de tomaat, de ui en de peterselie in een schaal. Roer er 2 el olie door. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Lekker bij gegrild vlees.

Bron:
AH