12 november 2012

Pittige pompoensoep

Ingrediënten:
  • 1 pompoen, in parten     
  • 1 rode peper     
  • 3 el zonnebloemolie     
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden     
  • 2 uien, in parten     
  • 2 tl kerriepoeder     
  • 800 ml kippenbouillon (van tablet)     
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml)     
Materialen:
  • staafmixer
Bereiden:
 
1. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 2 cm. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem. Fruit de peper, knoflook, ui en het kerriepoeder 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de pompoen toe en bak al omscheppend 2 min.
 
 2. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een egale soep. Schep de soep in 4 kommen. Schep in elke kom 1 el crème fraîche en serveer. Lekker met meergranen stokbrood.
 
Bron:
AH

De rode peper geeft de soep een heerlijke pittige smaak. Lekker op een echte herfstdag!

11 november 2012

Hamlapjes in bokbier met spekjes en zuidvruchten

Ingrediënten:
  • 750 gram hamlapjes
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel arachide- of zonnebloemolie
  • 25 gram boter
  • 125 gram magere gerookte spekblokjes
  • 2 uien in ringen
  • 1 flesje bokbier
  • 2 eetlepel schenkstroop
  • 150 milliliter vleesbouillon


Bereiden:
Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem. Verhit de olie en de boter en bak hierin de hamlapjes rondom bruin. Haal ze uit de pan. Bak in het braadvet de spekblokjes en de uiringen. Blus af met bier en voeg vlees, stroop, bouillon, tijm en laurierblaadjes toe. Stoof zachtjes met deksel 45 minuten. Voeg de laatste 20 minuten de zuidvruchten toe. Verwijder de laurierblaadjes. Lekker met appelcompote of rode kool en dikke friet.
 
Bron:
Boodschappen

Wij aten dit stoofpotje met mosterdpuree, aardappeltjes uit de  oven en appelcompote i.p.v. met friet. Vooral de combinatie met de mosterdpuree vonden wij erg geslaagd. Op de foto zie je ook de rucolasalade met druiven, kaas en noten die ik laatst geplaatst heb.

8 november 2012

Plaat­taart met ap­pel en cran­ber­ry's

 
Ingrediënten:
  • 1 zak verse cranberry's     
  • 100 g gedroogde vijgen, in stukjes     
  • 5 bolletjes gember, fijngehakt + 5 el gembersiroop uit het potje     
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes (zakje a 15 g)     
  • 1 sinaasappel, geperst     
  • 6 grote appels, stevig (bijv. elstar), geschild     
  • 300 g roomboter, op kamertemperatuur     
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker     
  • 6 eieren     
  • 300 g zelfrijzend bakmeel     

Materialen:
  • bakpapier
  • paperclips

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 °C.
 
Schep de cranberry's om met de vijgen, gember, gembersiroop, tijm en het sinaasappelsap. Snijd elke appel in 8 partjes.
 
Maak van bakpapier een vorm ter grootte van de bakplaat, met een opstaande rand van 3-4 cm. Zet de rand in de hoeken met paperclips vast. Zet de papieren vorm op de bakplaat.
 
Klop in een kom de boter met de suiker en 1 tl zout in 10 min. tot een romig mengsel. Klop een voor een de eieren erdoor, voeg een volgend ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel het meel er luchtig door. Strijk het beslag uit in de vorm.
 
Druk de appelpartjes erin met de bolle kant naar boven. Schep het cranberrymengsel erover.
 
Bak de plaattaart in het midden van de oven in 50-60 min. goudbruin. Laat de koek uit de oven afkoelen tot lauwwarm. Lekker met stijfgeklopte slagroom of notenijs.
 
Bron:
 
De verse cranberry zijn maken het vrij zuur. Een volgende keer zou ik de taart met gedroogde cranberry's maken.
 
 

7 november 2012

Stamp­pot met prei-room­kaas en kip

Ingrediënten:
  • 1.2 kg iets kruimige aardappelen     
  • 3 el olijfolie     
  • 2 preien, gewassen en in ringen     
  • 2 uien, in halve ringen     
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes     
  • 1 bakje verse roomkaas met kruiden (125 g)     
  • 1 bakje bieslook (25 g), in stukjes     
  • 1 duopak gerookte kipreepjes (200 g)
     
Materialen:
  • pureestamper

Bereiden:
1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar.

2. Verhit ondertussen de olie en bak de prei, ui en knoflook 10 min. op middelhoog vuur.

3. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper. Meng er het preimengsel, de roomkaas, bieslook en kipreepjes door. Breng op smaak met peper en zout en warm nog 2 min. door.
 
Tip:
In plaats van gerookte kip kunt u ook 1 duopak gegrilde yorkhamreepjes (200 g) of 1 bakje gerookte zalmsnippers (250 g) gebruiken.
 
Bron:
AH

Een lekker stamppotje! Ik heb in plakjes gesneden gerookte kipfilet gebruikt in plaats van een kant en klaar bakje gerookte kipreepjes. Hierdoor zijn de stukje wat groter en heb je wat meer bite.

6 november 2012

Huisgemaakte appelmoes of appelcompote

Ingredienten:
  • 1 kg goudreinetten
  • citroensap
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram suiker
  • kaneelstokje
  • 150 ml water
  •  

Bereiden:
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel met citroensap om te voorkomen dat de appels bruin verkleuren. Zet de appels met het kaneelstokje, de suiker en een beetje water op.
 
Laat de appels op laag vuur pruttelen en roer regelmatig. Voor appelmoes kun je de overgebleven stukjes eventueel fijn prakken.
 
 
 

5 november 2012

Peer op rookvlees met peren- notendressing


Ingredienten:
  • 4 handperen
  • 1 eetl. citroensap
  • 150 g rookvlees
  • 40 g rucola of fijne veldsla
  • 3 eetl. notenolie of olijfolie
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • zout
  • versgemalen peper
  • 50 g walnoten, grof gehakt
Bereiden:
Schil de peren en verdeel ze in vieren. Besprenkel ze met citroensap. Pureer één peer. Verdeel het rookvlees over 4 borden en leg in het midden een pluk rucola. Zet daarop de perenkwarten. Meng de perenpuree met olie, balsamicoazijn, zout en peper. Sprenkel deze dressing over de peer en rookvlees. Strooi de walnoten erover.
 
Tips:
Vervang voor vegetariërs rookvlees door belegen boerenkaas.

Bron:
Boodschappen

Een lekker licht voorgerechtje. Wij hebben het met rauwe ham gemaakt in plaats van rookvlees.

4 november 2012

Ru­co­la­s­ala­de met drui­ven, kaas en no­ten

Ingrediënten:
  • 4 el olijfolie extra vierge     
  • 1 el wittewijnazijn     
  • 1 tl mosterd     
  • 150 g oude kaas, in blokjes van 1/2 cm     
  • 1 zak rucola (75 g)     
  • 1/2 bak pitloze witte druiven (a 500 g), gehalveerd     
  • 2 el gehakte walnoten (bakje 60 g)     

Bereiden:
Klop een dressing van de olijfolie, wittewijnazijn, mosterd en peper en zout naar smaak. Meng de kaas met de rucola, druiven en de walnoten. Schep de dressing erdoor.
 
Bron:
AH

In plaats van walnoten kun je ook pecannoten gebruiken.