Ingrediënten:
- 300 g bloem
- 200 g witte basterdsuiker
- 175 g ijskoude boter , in blokjes
- 1 ei (losgeklopt)
- 4 Braeburn appels
- 3 Granny Smith appels
- 3 eetlepels griesmeel (pak a 500 g)
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- 100 g rozijnen
- 2 sneetjes witbrood
Materialen:
- plasticfolie
- springvorm (doorsnede 24 cm)
Voorbereiden:
In keukenmachine bloem, 150 g basterdsuiker, boter, helft van ei en mespunt zout snel mengen tot samenhangend deeg (of bloem met suiker mengen, met twee messen boter erdoor snijden en geheel daarna met koele hand tot deegbal kneden). Deegbal verpakken in plasticfolie en minstens 30 min. in koelkast laten rusten.Bereiden:
Oven voorverwarmen op 175 °C. Appels schillen en klokhuis verwijderen. Appels in dunne schijfjes snijden en mengen met 2 el griesmeel, koekkruiden, rozijnen en rest van suiker. Op met bloem bestoven werkvlak 2/3 van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 26 cm doorsnede. Ingevette springvorm hiermee bekleden. Brood ontkorsten, in kleine blokjes snijden en met rest van griesmeel over bodem verdelen. Appelmengsel in taartvorm scheppen. Rest van deeg uitrollen, in repen snijden en in vlechtvorm op appelvulling leggen. Deeg met rest van ei bestrijken. Taart in midden van oven in ca. 1 uur en 15 minuten goudbruin bakken.Bron: